Орбан предложи закон срещу ЛГБТ пропагандата в училище – Свят

Орбан предложи закон срещу ЛГБТ пропагандата в училище

© Associated Press

Унгарската управляваща партия „Фидес“ предложи закон за забрана в училищата на пропагандата на хомосексуализма и смяната на пола, предаде Ройтерс.

Според активисти законопроектът напомня на руския закон за забрана на гей пропагандата от 2013 г.

Полската управляваща партия „Право и справедливост“, която е основният съюзник на „Фидес“ в Европейския съюз, от години изповядва същите идеи, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът, внесен в унгарския парламент в четвъртък, предвижда забрана на младежи под 18 г. да бъдат показвани материали с порнографско съдържание или със съдържание, което насърчава хомосексуализма и смяната на пола. Новите правила да се прилагат и по отношение на рекламите, предлагат още вносителите от „Фидес“.

Приложен е и списък на организациите, на които ще бъде разрешено да провеждат часове по сексуално обучение в училищата.

„Новото законодателство, предложено от „Фидес“, сериозно ще ограничи свободата на словото и правата на децата. То ще изложи на опасност душевното здраве на ЛГБТ младежите и ще ограничи достъпа им до информация“, заяви правозащитната организация „Хатер“.

„Хатер“ и още шест правозащитни организации призоваха управляващите да оттеглят законопроекта, който може да бъде подложен на гласуване още следващата седмица.

В Унгария гей двойките нямат право да сключват брак и само хетеросексуални двойки могат да осиновяват деца, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *