НА ЖИВО: Рафаел Надал 6:3, 3:6, 2:2 Новак Джокович – Тенис – Голям шлем

Рафаел Надал и Новак Джокович играят при 6:3, 3:6, 2:2 във втория 1/2-финал на „Ролан Гарос“. За рекорден 58-ми път световният №1 и Матадора от Манакор се изправят един срещу друг, а сцената е добре позната – корт „Филип Шатрие“ на „Ролан Гарос“.

Миналата година испанецът завоюва своя 13-ти трофей в Париж именно срещу сърбина след категоричното 6:0, 6:2, 7:5, а миналият месец отново се справи с Ноле на финала в Рим – 7:5, 1:6, 6:3. В общата статистика на съперничеството им Джокович води минимално с 29 на 28 победи.


Първи сет

Двамата се захапаха още от първия гейм, в който сърбинът влезе изключително концентрирано и стигна до точка за пробив при 30:40, но Рафа отрази опасността с ас по диагонала. Ноле спечели възможността за нов брейк след остър диагонал от бекхенд, но и той бе спасен след 202 километра начален удар по правата. Форхенд по късия диагонал от Надал изненада Джокович и геймбол след кратка размяна на удари. Последва обаче двойна грешка и 40:40. Къса топка, прехвърлящ удар и смаш в аут на световния №1 дадоха глътна въздух на испанеца. Бекхенд в аут по ширина на посрещащия – 1:0.

Джокович бързо дръпна с 40:15 преди устремът му да бъде охладен с печеливш удар на Надал по правата от форхенд и неуспешна къса топка за 40:40. Нова такава, но достигната и контрирана по диагонала от Рафа му носи точка за брейк. Тя бе реализирана след неуспешен смаш от Ноле, форхенд в тялото и минаващ удар край мрежата – 2:0.

Нов гейм за Матадора, в който не отпусна нито точка – 3:0.

Непредизвикана грешка от форхенд по дължина на Новак – 0:15. Изящен ретур по правата от бекхенд за 0:30. Този път Надал пресили удара си по диагонала и сгреши – 15:30. Нова неточност от ракетата на Джокович след пресилен бекхенд по диагонала – 14:40. Форхенд в мрежата и нов пробив за 4:0.

В следващия сервис-гейм олимпийският шампион от Пекин показа леки колебания при подаването си, но при 40:30 изпълни брутален сечен сервис по диагонала, с което дръпна с 5:0.

Въпреки чудесната къса топка на белградчанина, Надал я достигна и контрира на свой ред с такава – 0:15. Превъзходен сервис по правата за 15:15. Бекхенд по основната линия, правен към ъгъла по правата и 30:15. Нов чудесен начален удар за 40:15. Убийсвен форхенд по правата на манакореца – 40:30. Все пак геймът е за Новак, след като Надал прати форхенда си в мрежата – 5:1.

След като поведе с 0:30, Джокович допусна евтина грешка в мрежата. Въпреки това световният №1 изненада противника си с успешна къса топка в следващото разиграване – 15:40. Контра пие форхенд по правата на Рафа за 30:40. Сервис по правата, с който Надал взе инициативата и постоянно контролираше размяната на удари – 40:40. Смаш от форхенд след опит за прехвърляш удар – сетбол. Той е спасен след грешка в мрежата от бекхенд. Единият пробив бива върнат след двойна грешка на 13-кратния шампион.

Макар и трудно и спасявайки сетбол при свое подаване, Джокович успя да измъкне гейма си след поредица от убедителни изяви от дъното на корта и в близост до мрежата за 5:3.

Невърнат сервис и бърза непредизвикана грешка за 30:0. Прехвърлящ удар в ъгъла на игрището матира Джокович, който опита да върне топката, но тя излетя в аут. Петият сетбол бе спасен след нов прехвърлящ удар, ала извън очертанията. Ретур в краката и форхенд в мрежата – 40:40. Сечен сервис по правата без отговор – нов сетбол. Той се оказа щастлив, след като форхенд по правата бе достатъчен на Рафа да матира съперника – 6:3.

Втори сет

Втората част започна оптимистично за Ноле след гейм на нула.

По-доброто начало на Ноле в сета продължи и в следващия гейм, в който поведе с 0:40 след 2 поредни грешки на Надал и по-събрана игра от посрещащия. Пробивът стана факт след форхенд инсайд-аут извън очертанията – 2:0.

Устремът на сърбина обаче бе притъпен след рибрейк на 0 от Надал – 2:1.

Началото на следващия гейм започна с бърза неточност в мрежата на 35-годишния левичар, но след това показа завидна защита и изчака грешки на съперника в следващите 2 разигравания. Все пак испанецът удържа и изравни за 2:2.

Сърбинът спря на свой ред серията на Рафа с гейм на 15 и 3:2.

Убийствен диагонал от бекхенд за 0:15. След това Джокович отново изхвърли от корта испанеца по идентичен начин и продължи по правата, надграждайки предимството си. Точката приключи след смаш на мрежата – 0:30. Още едно брутално разиграване, лоша къса топка в аут на Рафа за 0:40. Първите две точки за пробив бяха спасени, но третата беше реализирана след форхенд в аут на 13-кратния шампион – 4:2.

Световният №3 опита да се върне бързо в играта, стигайки до 2 поредни точки за връщане на пробива, но Новак се мобилизира и изравни при 40:40. На гол корт и смаш от бекхенд край мрежата обаче Джокович сгреши, даде ново предимство на испанеца, но отново се спаси след брутална размяна на удари, приключила с бекхенд в мрежата на Надал. Лоша къса топка от посрещащия – предимство Джокович. Мек втори сервис, ретур, с който Ноле бе изтласкан назад и това доведе до топка в мрежата – 40:40. Контра пие бекхенд по диагонала от сърбина хванаха в крачка неговия опонент и не му остави шанс за реакция. Ретур в аут по ширина и 5:2 след над 11 минути игра в гейма.

Надал бързо взе потенциално последния си сервис гейм на 15 с новите топки за 5:3.

Два поредни мощни форхенда по диагонала след ранно взимане на топката дават преднина на Джокович – 15:0. Бърза неточност в мрежата обаче правят 15:15. Къса топка от Ноле, прехвърлящ удар, но неубедителен смаш впоследствие позволиха на Матадора да направи минаващ удар от бекхенд от дъното на корта – 15:30. Агресивен бекхенд по правата от световния №1 все пак изравнява нещата – 30:30. Двойна грешка за 30:40. Лош тайминг от бекхенд след твърде много ротация и малко дълбочина изравняват точките. В следващата точка Джокович влезе в корта, но Надал видя това, изправи топката в краката му и не успя да прекара топката над мрежата – нова точка за връщане на брейка. Въпреки това Надал бе хванат в крачка, опита да се защити със слайс, но Ноле излезе на мрежата и завърши с форхенд по правата. Сечен начален по диагонала – сетбол. Удар с рамката на ракетата от Рафа и топка в аут – 6:3.

Трети сет

Надал започна на сервис в третата част и изкова бърз аванс от 40:0 преди Джокович да го контрира със светкавичен ретур по диагонала за 40:15. Испанецът не позволи нещо повече и завърши с форхенд уинър по правата – 1:0.

Идентична реакция от световния №1 с гейм на 15, затворен чрез ас по правата – 1:1.

Джокович тръгна много добре в този гейм и дръпна с 15:30, Надал изравни за 30:30, но Ноле все пак стигна до точка за пробив. Тя бе отразена, благодарение на началния си удар. След това сърбинът достигна до нова такава след форхенд в мрежата на опонента си. Въпреки че игра на втори сервис, Надал отвори правата и с форхенда си затисна Джокович – 40:40. Една бърза точка и една, завършила с къса топка приключва 10-минутен гейм – 2:1.

Надал изигра доста разсеяно следващия гейм, в който бързо загуби и четирите точки и така Ноле изравни отново 2:2.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.

Източник: Gong.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *