Експерти: Николов шофирал с 99 км/ч преди удара в автомобила на Милен Цветков – България

Според експертите, Милен Цветков не е имал шанс да оцелее след травмите, които е получил в следствие на удара.

© Георги Кожухаров

Според експертите, Милен Цветков не е имал шанс да оцелее след травмите, които е получил в следствие на удара.

Аудито, управлявано от Кристиан Николов, се е движило със скорост минимум 97.5 км/ч и максимум 103 км/ч преди удара с автомобила на Милен Цветков. Най-вероятно скоростта преди сблъсъка на 19 април 2020 г. била около 99 км/ч. Малко вероятно е Кристиан Николов да е задрямал секунди преди удара, защото през последните метри автомобилът му е ускорявал и се е движил праволинейно, а при заспиване обикновено се завива плавно наляво и надясно и скоростта бавно пада.

Това обясниха днес пред състав на Софийския градски съд 7 вещи лица, изготвили комплексна техническа и медицинска експертиза по делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Единственият свидетел, който твърди, че Кристиан е задрямал преди удара, е Георги Иванов, който е пътувал на предната седалка до него. Според експертите обаче, това е малко вероятно, особено ако е шофирал след употреба на наркотици, както установи експертиза, изслушана вчера (10 юни).

Според данните на медиците вследствие на удара Милен Цветков е имал спукани ребра, травма на черния дроб и разкъсана аорта.

„Скъсването във външната стена на аортата е 7 мм, което не е голямо разкъсване. Кръвта е изтичала бавно, но това му е дало възможност да излезе от автомобила, да се придвижи и да изглежда видимо добре в първите минути след катастрофата. Състоянието му обаче е било необратимо и не е имало никакъв шанс да бъде спасен“, разясниха медиците пред съда.

Те посочиха, че нито специалист, нито неспециалист може да определи напълно адекватно в първите минути състоянието на Цветков, тъй като скъсването на аортата няма видими външни признаци.

„Състоянието му се е влошавало бавно, макар че в началото е бил в съзнание“, обясниха още експертите и посочиха, че влошаването му е наложило спешна медицинска помощ, но при тези травми той не е имал шанс да оцелее.

Според експертите, въпреки че Милен Цветков е бил с колан, той не е имал никаква роля, тъй като коланите предпазват при челен удар, но не и при такъв в задната част на автомобила. В експертизата изобщо не бе споменат въпроса за спирачния път, тъй като не е имало.

„Всички вътрешни органи придобиват 17 пъти по-голяма маса при висока кинетична енергия и при рязко спиране това се отразява с вътрешни травми“, посочиха експертите.

След изслушването на експертизата адвокатите на Николов поискаха съдът да изиска експертиза, изготвена по друго дело от 2019 г., в която институтът по криминалистика към МВР е изследвал състава на същите паста и чай със съдържание на канабис, каквито Кристиан е употребявал. Съдебният състав обаче отхвърли искането с мотива, че Николов може да предостави паста и чай, каквито е употребявал, като веществено доказателство по делото и защитата му да поиска изготвяне на нова експертиза.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *