Коронавирусът в България: Танцовите школи може да заработят в началото на февруари – България

Представители на 50 танцови школи от страната и организации, свързани с изкуство, протестираха в София срещу ограничителните мерки. Демонстрацията е под мотото „Изкуството е живот – душата на един народ“. Част от протестиращите бяха поканени на среща в здравното министерство и разговаряха с министрите на здравеопазването и на културата.

Ангелов обясни на представителите на танцови и музикални школи, че въвеждането на всички противоепидемични мерки е след задълбочен анализ на заболяемостта, както и на данните от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, а целта е единствено опазване здравето на хората, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, че искам да опазя здравето и живота му. За мен това е най-важното. Аз не искам да бъда обичан или одобряван, аз искам да бъда полезен за всеки отделен български гражданин и заедно да преминем през това изпитание COVID-19“, каза Ангелов.

При спад на заболяемостта под 120 на 100 хил. души население и задържане на тенденцията, ще се мисли за разхлабване на действащите противоепидемични мерки. Ще се действа и в обратна посока – при ново увеличаване на заболелите, мерките ще се затягат, подчерта още здравният министър.

„Вие чукате на отворена врата. Винаги съм готов за диалог, защото дълбоко вярвам, че културата и изкуството са това, което спасява човешкия дух. Знам, че не може всички да са доволни от въведените мерки, но няма да спра да търся консенсуса, защото само заедно и с разбиране за спазване на мерките, ще можем да спечелим битката с COVID-19“, допълни министър Ангелов.

Коронавирусът в България: Танцовите школи може да заработят в началото на февруари

© Министерство на здравеопазването

След срещата Марина Стаменова от Съюза на организаторите за любителско изкуство каза пред БНР, че имат уверението на двамата министри, че при запазване на нивата на заболеваемостта, вероятно ще могат да заработят в началото на февруари. „Една допълнителна среща може би ще има към 24 януари, на която допълнително да договорим други неща, защото нашият протест не е само за отварянето на залите. Нашият протест по принцип е за нула дискриминация между различните видове спорт, изкуство“, каза тя.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *