Част от обществените обсъждания в Столична община вече могат да бъдат онлайн

Част от обществените обсъждания в Столична община ще могат вече да се провеждат дистанционно, реши Столичен общински съвет на първото си заседание за 2021 г.

Това стана след като общинските съветници подкрепиха единодушно промени в Наредбата за реда и начина за провеждане на обществени обсъждания в областта на пространственото развитие и устройството на територията на Столична община.

Промяната важи само за обсъждането на подробни устройствени планове (или ПУП-ове). 

Основен довод за промяната е сегашната пандемична обстановка и съществуващите ограничителни мерки.

„Начинът на дистанционното участие ще се определя в заповедта за провеждане на общественото обсъждане. Дистанционното ще се съчетае с възможност и присъствено при спазване на мерките. Предвидено е и да се издаде съвместна заповед за общо провеждане на процедурите, когато се отнася за повече от един район. Онлайн обсъждането ще гарантира възможността за участие на повече хора чрез избиране на подходящи за това места, каквито няма като възможност във всички районни общини“, се посочва в доклада до СОС с автор главния архитект на общината Здравко Здравков и новия зам.-кмет по дигитализация Генчо Керезов.

От „Демократична България“ подкрепиха промените, но отбелязаха, че тази възможност трябва да се разшири и за други обществени обсъждания и да се даде като цяло повече възможности на гражданите да изявяват мнението си пред СОС със становища Управляващите подчертаха, че докладът в момента е конкретно за обществените обсъждания на ПУП-ове.

„Нека не абдикираме от нашите отговорности, за да предоставяме трибуна на гражданите“, отбеляза Малина Едрева от ГЕРБ.

Онлайн обществени обсъждания вече бяха провеждани в края на миналата година – и в тях участваха повече общински съветници, отколкото граждани. Както често се случва, тези обсъждания са кратки, дават възможност на много малко граждани да изкажат мнение, и не позволяват реална обратна връзка.

 

Източник: ClubZ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *