Слънчевите панели работят по-добре с… люти чушки – Свят

Слънчевите панели работят по-добре с... люти чушки

© Reuters

Учени са открили тайна съставка за направата на слънчеви панели, които по-ефективно абсорбират слънчевата енергия. В зависимост от това какво обичате да ядете, има голям шанс да я намерите у дома си. Капсаицин – химикалът, който придава на чушките техния лютив вкус – подобрява и перовскитните слънчеви клетки – устройствата, които изграждат слънчевите панели.

Ултратънките слънчеви клетки, направени с материали на основата на олово, могат да абсорбират светлината по-ефективно от слънчевите клетки на базата на силиций, но често не могат да преобразуват енергията толкова ефективно, защото губят част от нея за отопление. Оказва се, че решението е да добавите малко люто.

Чин Бао и колегите му от Източнокитайския университет в Шанхай са добавили капсаицин към тези ултратънки перовскитни слънчеви клетки по време на производствения процес. Бао и неговият екип подозират, че капсаицинът може да има усилващ ефект, тъй като може да освободи електрони, които могат да продължат да носят заряд.

Добавянето на капсаицин разширява зърната, които съставляват активния материал на слънчевата клетка, което позволява да се транспортира по-ефективно електричество. По-важното е, че материалът преминава от дефицит на електрони към излишък, променяйки начина на работа на клетката и позволявайки повече слънчева светлина да се преобразува в електричество. По същество добавянето на капсаицин добавя електрони, което може или не може да бъде същият ефект, който изпитвате върху езика си след особено пикантно ястие.

Клетките с капсаицин са едни от най-ефективните, за които е съобщавано някога. Вместо трик, за да влезете в новините, добавянето на този химикал от люти чушки всъщност наистина може да бъде път към подобряване на работата на слънчевите клетки.

Слънчевите панели работят по-добре с... люти чушки

© Pixabay.com

При лабораторни тестове капсаицинът прави слънчевите клетки по-ефективни, като преобразуват до 21.88% от слънчевата енергия, срещу само 19.1% без капсаицин. След това екипът анализира слънчевите клетки със спектроскопия, докато провежда енергия, и установява, че добавянето на капсаицин наистина е довело до по-голям брой свободни електрони на разположение за провеждане на ток на повърхността на слънчевите клетки. Това намалява изтичането на енергия чрез топлина.

Точният механизъм зад това подобрение все още се обсъжда. Бао и неговият екип хипотезират, че молекулите на капсаицин реагират с оловните йони в слънчевата клетка, за да освободят повече електрони за провеждане на ток.

„Нашият приоритет бе да изберем устойчиви горски биоматериали, казва Бао. Капсаицинът е евтин, естествен, устойчив и изобилен от Земята.“

Много естествени органични съединения се тестват, за да се види дали имат същия ефект като капсаицин, обясни пред New Scientist Цутому Миясака от университета в Йокохама в Япония, който изобретява перовскитните слънчеви клетки през 2009 г. Те подобряват стабилността и ефективността на слънчевите клетки в ниска цена, казва той.

Изследването е публикувано в списание Joule.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *