Повече не бива да допускаме хора като Тръмп в Белия дом, постът не го укроти – Анализи

Стени Хойър е лидерът на мнозинството на конгресмените от Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ. Той е член на долната камара на парламента във Вашингтон от 1981 г. насам и е конгресмен вече 20-и мандат. Представяме ви словото (доста по-емоционално и различно от официалната му версия), с което той приключи дебатите на 13 януари 2021 г. преди Доналд Тръмп да влезе в историята като единственият президент, подлаган на импийчмънт два пъти.

Това са тежки времена. Тъжни времена.

Времена, в които всеки трябва да се изправи и лично да заеме позиция. За да осъди насилието и нападението срещу Капитолия. И нападението срещу демокрацията. Да се постъпи така е правилно.

Този импийчмънт трябва да бъде поставен в перспективата на това, как го определи (Лиз Чейни) председателят на Републиканската Конференция. Тя каза:

  • „Президентът на САЩ свика тази тълпа, събра я и запали пламъка на това нападение. Всичко, което последва е негово дело. Нищо от случилото се нямашеда стане без президента. (…) Никога не е имало по-голямо предателство от президент на Съединените щати на неговия пост и неговата клетва към Конституцията.“

Затова сме се събрали днес. Само седмица преди по волята на американския избирател този президент да напусне поста си.

Въпросът е какво правим. 433-ма от нас са тук и какво ще сторим в отговор на това, което конгресмен Чейни описа, че се е случило на 6 януари: тълпа, свикана, събрана и разпалена със слово, за да започне тази атака. „За да спре кражбата“.

Лиз Чейни

© Reuters

Лиз Чейни

Вече говорихме тук, че в съответствие с Конституцията и за негова чест вицепрезидентът на САЩ следваше тази Конституция на САЩ. Въпреки, че презинетът му каза да не го прави. Тази тълпа, изпратена от президента, успя за няколко часа да спре – не „кражбата“, а да изпълним дълга си съгласно тази Конституция.

Така че какво ще направим, каква е отговорността ни, какво да кажем в светлината на това, което има за аналог само Гражданската война. И преди е имало протести във Вашингтон и из страната. Но за пръв път с имаме подобен пример с изключение на 11 септември 2001 г., когато атака, включително насочена срещу купола на тази сграда, дойде от чужбина.

Тази атака не дойде от чужда страна. Тя бе „свикана, събрана и подпалена“ от президента на Съединените американски щати, извършил „най-голямото предателство към поста си и Конституцията“.

Гордея се, че съм член този Конгрес, в който поне от 40 години и двете партии работим с нашите лидери, но не можем да останем безмълвни пред това най-голямо в историята предателство на американски президент и да не се изправим и да заявим: Това е неприемливо.

Повече не бива да допускаме хора като Тръмп в Белия дом, постът не го укроти

© Reuters

Четири години Доналд Тръмп дори не се опита да прикрие амбициите си или отсъствието на републикански принципи. Не нашите (на демократите) принципи, а тези, които (републиканецът) Ейбрахам Линкълн е обявил и които вашият и нашият президент нито веднъж не заяви и спази през тези четири години.

Той почти не сдържаше най-лошите си пориви. Желанието му да установи автократичен режим и възвеличаването от негова страна на насилието не бяха овладяни, а напротив – бяха превърнати в правило от онези, които опитваха да спечелят финансово и политически от близостта си с неговата власт.

Повече не бива да допускаме хора като Тръмп в Белия дом, постът не го укроти

© Reuters

Върху фундамента от ценности, разум и търпелива мъдрост, положен от Джорж Вашингтон, нашият първи президент, Доналд Тръмп издигна стъклен дворец от лъжи, раздухване на страхове и подстрекателство. Миналата сряда, на 6 януари, нашата нация и светът видя как този дворец се пръсва на парчета.

Повече не бива да се греши и до Овалния кабинет да се допускат хора като него, с намерения им и възможностите, които той им предоставя. Тази завеса вече е дръпната напъно. Постът, на който бе избран, не успя да го укроти или промени.

Наследството на Вашингтон ни е предадено не като писмени укази, а като разбираеми от хората норми – как да ръководим, как да се държим. Мандат след мандат всеки в Белия дом е спазвал тези норми поради приемането, че текстовете на Конституцията не са единственият пазител на нашата демокрация. Повече от два века когато тези норми са били подлагани на изпитание и отслабвани, добри и добродетелни хора от двете партии са намирали обща цел в това да ги възстановят и потвърдят отново.

Но паметта отслабва и от време навреме трябва да бъде опреснявана.

Докато делегатите от събирането за съставяне на Конституцита излизали от едно последното заседание, Бенджамин Франклин бил попитан дали са направили от Америка монархия или репблика. „Република“, отвърнал той, „ако можете да я съхраните“.

Това е въпросът днес. Ако можем да я съхраним. И можем да я съхраним като кажем „не“ на действия и думи, които не помагат да съхраняването на тази република.

Повече не бива да допускаме хора като Тръмп в Белия дом, постът не го укроти

© Reuters

В продължение на хилядолетия хората са разбирали, че републиката е стабилна и трайна, единствено ако нейните граждани и лидери следват правилата за запазването ѝ. Този президент ни показа, че не е отдаден на този проект, туитовете му всеки ден ни го показваха, той открито го ненавижда и изглежда предпочита неговата алтернатива.

Но какво да кажем за останалите сред нас? Ние, в този Конгрес, имаме възможността – не, дълга – да демонстрираме нашата ангажираност и като лидери, и като граждани, за съхраняване на американската република. Една република, която не решава споровете си като изпраща тълпа да попречи на „кражбата на изборите“ – едно абсурдно твърдение от първия ден, в който пеше направено.

Не можем да заличим последните 4 години. Не можем да върнем времет оназад.

Но можем да погледнем към идеалите и принципите, наследени от велики президенти като Вашингтон, Джеферсън, Линкълн и Рузвелт. От изключителни американци като Фредерик Дъглас, Хариет Тъбман, Сзън Антъни, Сезар Чавес, Мартин Лутър Кинг, Търгууд Маршал, Джон Люис и , да, Рут Бейдър Гинсбург.

От нас завис ида възстановим жизнената сила на нашата демокрация като потвърдим отново спазването на нормите, които тени предадоха и повериха да се грижим за тях.

Но за да изпълним тов, трябва да се извисим до важността на този момент и не само са препотвърдим ценностите, които тачим, но и да отхвърли пороците, от които се отвращаваме.

Затова призовавам колегите ми от двете парти да сторят точно това. Да отхвърлят насилието, което видяхме, да защитят демокрацията и клетвата, която сме дали да я пазим. Да отхвърлят измамата и сплашването на хората. Да отхвърлят подстрекателството, тиранията и бунта. Да отхвърлят искането на един човек да са му верни вместо това хората да са верни на своята страна.

Документът за импийчмънт, който Камарата на представителите ще внесе в Сената за започване на съдебен процес.

© Reuters

Документът за импийчмънт, който Камарата на представителите ще внесе в Сената за започване на съдебен процес.

Когато говорих през камарата по време на дебата да предишния импийчмънт през 2019 г., казах следното: „Трябва да се запитаме кой пръв ще покаже смелост и ще се изправи срещу президента Тръмп“. Въпросът е кой ще е последният, събрал кураж да го направи?

Сенатор Макконъл, конгресмен Чейни и няколко души от партията на президента демонстрираха този кураж. Защото има много страх от Доналд Тръмп, от туитовете му, от заканите му за възмездие зарад инашата позиция. Според мен той изисква абсолютна лоялност и в замяна не дава никаква лоялност.

Ще последват ли и други Лиз Чейни? Ще се намерят ли и други, които ще бъдат честни към себе си и своите избиратели? Дъщеря на вицепрезидент на САЩ в иказва, че президентът е извършил най-голямото предастелство в историята. Не пренебрегвайте това.

Надявам се да го сторят и други. (бел.ред. – в крайна сметка 10 конгресмени гласуваха срещу Тръмп, което е рекорден в историята брой съпартийци на президента, подкрепили отстраняването му, но 197 застанаха зад него, а четирима републиканци не гласуваха)

След малко ще бъде обявено началото на гласуването. Но не допускайте грешката да си мислите, че това е обикновено гласуване. То е за нашата страна, Конституция и демокрация.

Тези гласове ще влязат в аналите на историята – записани като нашата смелост и отдаденост на страната и Конституцията. На нашата ангажираност с върховенството на закона и възраждането на наследството и надеждата да го предадем на бъдещето съхранено и цялостно.

Само 7 дни остават на този президент да е на власт и този вот не е за това кога го провеждаме. Той е за принципи. Той е заради ясна и непосредствена заплаха за нашата страна не само в последните дни на администрацията на Тръмп, в седмиците, месеците и годините, които следват. Той е за нуждата да се демострира на сегашните и на бъдещите поколения дългът, който всички имаме към защитата на демокрацията ни всеки Божи ден.

И не ми говорете за онези, които нахлуха тук, подстрекавани от президента, „на всяка цена да спрат кражбата“ и ако вицепрезидента не спази конституционното си задължение, „да го премахнете“.

Знаем, че този президент никога няма да се опита да прилича на Джордж Вашингтон и да предаде властта си за добруването на нашата република, дори когато е изгубил избори. Чувам някои да говорят за мирно предаване на властта – не знам какво ми приказвате, какво мирно предаване от този човек, в една и съща страна ли живеем с вас?

Повече не бива да допускаме хора като Тръмп в Белия дом, постът не го укроти

© Reuters

Знаем, че този президент никога не признава норми и не уважава върховенството на закона. Вече знаем, че този президент не е и патриот.

Затова питам камарат“ Колцина сред нас ще бъдат вписани в аналите на историята със своята смелост, отдаденост и в името на страната си.

Днес правим това не заради политиканстване, а за да защитим и съхраним тази велика демокрация. Правим го за Америка, която обичаме, нашата „красива Америка“, чийто основатели възпяваме за това, че са я обичали и са били готови да умрат за това тя да е свободна. За сегашния президент една такава песен сигурно би включвала стих „Този, който обичаше страната по-малко от себе си и победата – повече от истината“.

Днес, в този несигурен момент нека изберем страната пред политиката. Да изберем истината, справедливостта и върховенството на закона. Да изберем – днес и винаги – достойни за поста, който заемат и за страната и Конституцията, която обичаме.
Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *