В Сандански има нарушения, но вероятно няма да има наказания – България

В Сандански има нарушения, но вероятно няма да има наказания

© Юлия Лазарова

В Сандански освен четиримата общински съветници срещу COVID-19 са ваксинирани други 20 общински служители, една от които е от семейството на управителя на „Югозападна болница“ д-р Илия Тонев. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с COVID епидемията в страната.

Министърът обяви, че е имало достатъчно време ваксините да бъдат предадени на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград, за да бъдат поставени на медицински персонал, след като от заявените в списъка на болницата не са се явили желаещите за ваксинация. Причината е, че ваксинациите в нарушение на първа фаза от правителствения план (в която са включени само работещи от системата на здравеопазването) са направени на 9 януари, а ваксините е можело да бъдат използвани до 11 януари. Веднъж размразени, препаратите „Комирнати“ на производителите „Пфайзер“/“БиоНТех“ може да бъдат използвани до пет дни.

Ангелов отчете, че заради случилото се в Сандански няма основание да бъде отстранен от поста си директорът на РЗИ – Благоевград. Вероятно причината за това е, че управителят на болницата не се е свързал с него за възникналия проблем, а с община Сандански.

Министърът на здравеопазването изрази мнение, че управителят на лечебното заведение е нарушил плана за ваксиниране и не е направил добра организация, но обяви, че „не може да извърши кадрови промени“, защото болницата е общинска собственост. Така на практика управителят д-р Илия Тонев би трябвало да бъде санкциониран от община Сандански, чиито служители са били ваксинирани срещу COVID-19. Не стана известно дали ще им бъде поставена втората доза, за да бъдат защитени от разболяване заради коронавируса.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *