Kонгресът импийчна Тръмп. За втори път

Конгресът на САЩ одобри импийчмънта на Доналд Тръмп. Над 217 конгресмени подкрепиха процедурата.

Дебатът в Камарата на представителите

В Камарата на представителите официално бе открит дебатът по въпроса дали Доналд Тръмп трябва да бъде импийчнат.

Камарата повдига едно обвинение срещу държавния глава – „подбудителство на бунт“ – заради речта му пред Белия дом пред 30 хиляди привърженици, след която последва масова атака срещу Конгреса, в която загинаха петима души на 6 януари.

Тръмп вчера отхвърли обвиненията и предупреди, че опитът за импийчмънт предизвиква „огромен гняв“ сред американците. По-рано бюлетин на ФБР предупреди за опасност от въоръжени бунтове във всички щати от разгневени привърженици на президента, до края на чийто мандат остава една седмица.

Ако днешната резолюция мине през Камарата, Тръмп ще стане първият американски президент, срещу когото са повдигнати за втори път обвинения за импийчммънт в рамките на един мандат. 

Първа говори лидерката на демократите Нанси Пелоси, която подчерта,че републиканецът представлява „очевидна заплаха“ за САЩ.

„Знаем, че президентът на САЩ подбудил това въстание, този въоръжен бунт срещу нашата страна. Той трябва да напусне, той представлява очевидна заплаха за нацията, която обичаме“.заяви тя. „Вярвам, че президентът трябва да бъде осъден от Сената, конституционно средство за защита, което ще гарантира, че републиката ще бъде в безопасност от този човек, който е толкова твърдо решен да съсипе нещата, които ценим и които ни държат заедно“, продължи Пелоси.

След демократката думата взе конгресменът на Охайо Джим Джордан, който обяви, че Тръмп се превръща в жертва на т.нар. култура на отхвърляне (cancel culture).

„Трябва да се съсредоточим върху обединяването на нацията. Вместо това демократите ще импийчат президента за втори път една седмица, една седмица преди той да напусне поста. Защо?“, попита Джордан и отговори. „Те искат да „отхвърлят“ президента.“ (…) „Но това няма да се служи само на президента на Съединените щати. Културата на отхвърляне ще дойде за всички нас“.

Конгресменът на Калифорния Адам Шиф, който води първото разследване срещу Доналд Тръмп, въз основа на което той бе импийчнат преди година, сподели, че щурмът на Капитолия представлява „най-опасния момент за нашата демокрация от век насам“.

„Днес ние се позоваваме на лекарството, което бащите основатели са предвидили за точно такъв беззаконен президент: импийчмънт“, оповести Шиф. „По-важното е, че днес започваме дългия път към възстановяването. За да запазим това свещено място, тази цитадела на демокрацията, за себе си и за потомството, нека кажем – стига вече. Достатъчно.“

Ребликанската конгресменка Деби Леско посочи, че няма смисъл да се преминава през импийчмънт, след като президентът така или иначе ще напусне Белия дом след седмица.

„Във времена, в които страната ни се нуждае от това да бъде единна, притеснително е, че много колеги сред демократите са избрали да започнат процедурата по импийчмънт срещу президента, след като му остават само седем дни на власт“, заяви тя.

Демократът Джейми Раскин сподели, че членовете на Камарата „е можело да умрат“ по време на превземането на Капитолия на 6 януари. Той припомни, че тълпата е издигнала бесилка пред сградата на Конгреса и е била чута да скандира „Обесете Майк Пенс“. Той добави, че някои от нахлулите в сградата са влезли в офиса на Нанси Пелоси и са били чути да крещят: „Къде е Нанси?“

„Може да са били на лов за Пенс и Пелоси, за да организират преврата си, но всеки от нас в тази стая в момента е можело да умре“, каза Раскин.

Лидерът на републиканците в долната камара Кевин Макарти заяви, че президентът носи отговорност за щурма на Капитолия.

„Президентът носи отговорност за атаката в Конгреса от престъпници. Трябваше веднага да осъди тълпата, когато видя какво се получава. Тези факти изискват незабавни действия на президента Тръмп “, каза Маккарти.

Той определи атаката за „атнидемократична, антиамериканска и престъпна“.

Маккарти заяви, че импийчмънтът на Тръмп ще раздели страната допълнително и призова Конгресът да се съсредоточи върху обединяването на американците.

„Вярвам, че импийчмънтът на президента за толкова кратък период от време би било грешка. Не са проведени разследвания. Не са проведени изслушвания“, посочи той.

Очаквайте подробности.

Източник: ClubZ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *