Тръмп е първият президент, импийчван два пъти: какво следва – Свят

Тръмп е първият президент, импийчван два пъти: какво следва

© Associated Press

Камарата на представителите на САЩ одобри втория импийчмънт на президента Доналд Тръмп, обвинявайки го в подбуждане на насилие заради щурма на Капитолия миналата седмица. Ето как би изглеждал един такъв процес.

Как действа процедурата по импийчмънт?

Погрешно схващане за импийчмънта е, че се отнася до отстраняване на президент от длъжност. В действителност, „импийчмънт“ означава само процедурата в Камарата на представителите, която повдига обвинения на президента за „тежки престъпления или простъпки“. Ако обикновено мнозинство от 435-те членове на Камарата одобри повдигането на обвинения, процесът преминава към Сената, който провежда съдебен процес. За осъждане и отстраняване на президент се изисква мнозинство от две трети от стоте сенатори.

Кога ще има процес в Сената?

Най-високопоставеният републиканец там, Мич Макконъл, заяви, че тъй като Сенатът е в пауза след изборите, процесът може да започне най-рано 20 януари, денят на церемонията по встъпването в длъжност на Байдън.

За да започне по-рано, всички 100 сенатори ще трябва да гласуват в подкрепа на това. Лидерът на демократите в горната камара Чък Шумър проучва извънредни възможности за сбирка на сенаторите преди това. Подобен ход би изисквал одобрението на Макконъл. Експерти по процедурата заявиха, че Сенатът е свободен да определя свои собствени правила и може да проведе съдебен процес в рамките на един ден, ако иска.

Защо да има процес за импийчмънт, ако Тръмп вече го няма?

Процесът може да бъде използван за отстраняване на Тръмп, но и за дисквалификация от заемането на политически пост в бъдеще. Два исторически прецедента, и двата включващи федерални съдии, ясно показват, че Сенатът може изрично да гласува това, като е необходимо само обикновено мнозинство. Пол Кампос, професор по конституционно право в Университета на Колорадо, заяви, че дори Сенатът да не осъди президента, сенаторите могат да проведат второ, отделно гласуване, за да му попречат на бъдещата политическа кариера.

Това би означавало, че демократите, които ще имат мнозинство в Сената, могат да забранят на Тръмп да се кандидатира за президент през 2024 г. Тръмп обаче може да се опита да оспори такова решение в съда, каза Кампос. Върховният съд през 1992 г. реши, че няма да поставя под въпрос решенията на Сената относно начина на водене на процедурите за импийчмънт. „Сенатът има голяма свобода да реши как иска да проведе процес“, каза Кампос.

Други правни експерти обаче смятат, че Сенатът може да попречи на Тръмп да заема поста си само ако първо гласува да го осъди в процеса по импийчмънт.

Бил ли е друг президент импийчван два пъти?

Не, но според експерти Конгресът има право на това. През декември 2019 г. имаше друг импийчмънт, по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Тръмп беше оправдан от ръководения от републиканците Сенат през февруари 2020 г.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *