Балотажите за Сената в Джорджия: сблъсък на два свята – Свят

Балотажите за Сената в Джорджия: сблъсък на два свята

© Associated Press

Пред съд в Южна Джорджия множество избиратели с маски и спазващи социална дистанция свеждат глави за молитва за над 260-те хиляди американци, починали от коронавирус. После обещаващият кандидат на демократите за Сената Рафаел Уорнък взима микрофона и обещава да настоява за по-голяма икономическа помощ за предприятията и хората, засегнати от пандемията, и изтъкна плановете на демократите за борба с отдавнашните неравенства на расова основа и в благосъстоянието, които кризата изведе на преден план.

Предишния ден вицепрезидентът Майк Пенс е на предизборна обиколка заедно със съперничката на Уорнък – сенаторката Кели Лофлър, и нейния съпартиец – републиканския сенатор Дейвид Пердю. Но в Северна Джорджия, където има силна подкрепа за републиканците, почти не се говори за бедствието в общественото здравеопазване, съдействало за поражението на президента Доналд Тръмп: програмите за подпомагане, които минаха през Конгреса преди месеци, и въпросът за ваксина, до чието масово разпространение все още остават седмици или месеци.

„Преди края на тази година ще имаме 40 милиона ваксини в цяла Америка“, обещава Пенс, приписвайки тази възможност на „ръководството на президента Доналд Тръмп“. Множеството от привърженици, между които има дистанция само в определени сектори със седящи места и много от които не носят маски, избухва във възторг, когато вицепрезидентът добавя: „При нас стават чудеса.“

Два коренно различни свята са налице в Джорджия, където в политическия фокус на Америка са два балотажа за Сената, които ще определят коя партия ще контролира камарата в началото на управлението на новоизбрания президент демократ Джо Байдън. Републиканците се нуждаят от още едно място, за да имат мнозинство;

на демократите им е необходимо да спечелят и двата балотажа на 5 януари.

За републиканците пандемията има второстепенно значение в битката на балотажите, белязана от мрачни предупреждения за това какво би станало, ако Уорнък победи Лофлър, а Пердю загуби от претендента на демократите Джон Ософ.

Междувременно демократите имат твърде голямо желание да обсъждат COVID-19 и икономическите последици от него. Разликите в посланията проличават също така в протоколите за общественото здравеопазване на двата лагера. Подходите до голяма степен следват кандидатпрезидентската кампания от есента, когато Тръмп искаше да говори за всичко друго освен за вируса, а Байдън съсредоточаваше своето внимание върху справянето на Тръмп с пандемията.

Резултатите през ноември в Джорджия обясняват защо нито един от лагерите не променя подхода си. Байдън изпревари Тръмп в щата с по-малко от 13 000 гласа от общо 5 милиона подадени бюлетини. Но Пердю имаше преднина от около 100 000 гласа пред Ософ и в крайна сметка малко не му достигна, за да спечели необходимото мнозинство в Джорджия за избягване на балотаж. Уорнък изпревари Лофлър при отделно специално гласуване. И двата лагера са стигнали до общо заключение: всяка партия има потенциална подкрепа сред избирателите, доближаваща 2.5 милиона гласа. Просто

въпросът е кой от лагерите ще успее да убеди повече хора да гласуват на втория тур.

Отплатата на републиканците ще зависи отново донякъде от това дали ще предизвикат въодушевление чрез агитация на живо, въпреки че случаите на коронавирус значително се увеличават в национален мащаб.

Тръмп обяви, че планира митинг на 5 декември в Джорджия, след като седмици наред имаше спекулации дали той би дошъл в момент, когато продължава да отказва да се признае за победен от Байдън. Подобно на поредицата митинги на президента през октомври, няма признаци, че проявата му в Джорджия ще включва спазване на социална дистанция и изискване за носене на маски, както препоръчват служителите в общественото здравеопазване.

Нито Пердю, нито Лофлър си позволяват да повтарят подигравките на президента към стандартите в общественото здравеопазване. Но досега по време на кампанията за балотажите те проведоха многобройни събития на закрито без спазване на социална дистанция и без задължително носене на маски. Сенатор Марко Рубио, който се появи с Лофлър, привлече в централата на Републиканската партия в окръг Коб стотици републиканци от предградията, изненадвайки организаторите и препълвайки мястото дотолкова, че някои избиратели си тръгнаха, без дори да правят опит да влязат.

Сенаторът от Флорида Рик Скот привлече подобно множество в ресторант в предградието Къминг на проява с двамата настоящи сенатори от Джорджия. Дни по-късно Скот каза, че е дал положителна проба за COVID-19 и е имал контакти в същия ден, когато е пътувал за Джорджия. По-късно Лофлър също обяви, че е дала положителна проба, но в следващите дни показа последователни отрицателни резултати, което я накара да прекрати кратката си карантина.

Лофлър признава пандемията в обичайните си изказвания, като изтъква това, че и тя, и Пердю са гласували за икономическия помощен пакет през пролетта.

Уорнък и Ософ отвръщат с прояви, които са почти изцяло на открито, или с виртуална кампания. Уорнък обаче провежда снимкови прояви, които не включват спазване на социална дистанция.

„Не виждаме истинско обществено недоволство в национален мащаб, защото това не е смъртност, която се показва наведнъж“, каза Уорнък в Рейнолдс, където водеше кампания под навес за пикник на открито. „Не виждаме истинско признание на случващото се. В същото време имаме дебати за науката.

Носенето на маска е някак политическо заявление, така ли? Не, не е политическо заявление. А е здрав разум.“

Ософ започна втория тур от кампанията с обиколка в щата, включваща митинги с автомобили, подобни на тези, които правеше Байдън след Деня на труда. Ософ се изолира през юли, след като съпругата му, която е акушер-гинеколог, се зарази с КОВИД-19. Неговите реклами често го показват как поздравява избирателите с маски.

Двамата демократи също така критикуват Лофлър и Пердю за добре съобразена с момента търговия с акции след поредица частни конгресни брифинги за разрастващата се тогава пандемия. „Докато вие стояхте затворени у дома, тя се грижеше за инвестициите си“, каза Уорнък в Буена Виста. В неотдавнашна реклама на Ософ се казва, че Пердю „се е облагодетелствал от пандемията“, вместо „да подготви нашата страна“.

Служители по етиката в Сената и правосъдното министерство не са установили правонарушения във финансовата дейност на нито един от двамата сенатори от Джорджия.

Ософ също така се опитва да прокара връзка между верността на Пердю към Тръмп и пандемията. Президентът от седмици отправя неоснователни твърдения за измама при гласуването в Джорджия и други колебаещи се щати, спечелени от Байдън, а Пердю не оспорва твърденията.

Ософ каза в интервю, че предизикваното от Тръмп забавяне на нормалния преход във властта пречи на Байдън да организира цялостен правителствен отговор по отношение на коронавируса. „Това, което сенатор Пердю би трябвало да направи, ако е загрижен за интересите на хората, а не само за своите, е да насърчи президента да признае реалността“, заяви Ософ пред „Асошиейтед прес“. /БТА

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *