„Убиецът на гиганти“ и новото съперничество: идва ли промяната в мъжкия тенис – Спорт

Даниил Медведев стана първият тенисист в историята, победил първите трима в световната ранглиста по време на финалния турнир на АТП

© Reuters

Даниил Медведев стана първият тенисист в историята, победил първите трима в световната ранглиста по време на финалния турнир на АТП

Финалите на АТП в Лондон наляха вода в мелницата на тези, които се надяват и виждат, че младите най-накрая са готови да предизвикат тримата големи в тениса – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Това, което направиха Даниил Медведев и Доминик Тийм в „О2 арена“, е знак, че чаканото разчупване на стария ред наближава.

С енергията на младостта, но и с психическа устойчивост и все повече опит, някои от младите тенисисти изглеждат готови да направят решителната крачка напред.

Медведев спечели титлата, като стана първият тенисист в историята, победил първите трима в ранглистата по време на един и същ финален турнир. Нещо, заради което АТП го определи за „Убиеца на гиганти“. И той, и Тийм отправиха ясно послание, като излязоха победители в двубоите си с петкратния шампион Джокович и Надал в Лондон.

Големият въпрос вече е какво ще предложи 2021 г. Надеждите са, че мъжкият тенис ще стане още по-оспорван и вълнуващ.

Необикновената година

Странният сезон тази година, съкратен и променен значително заради пандемията, доведе до края на пълното властване на тримата големи в турнирите от Големия шлем. След 13 поредни титли за тях се стигна до US Open, където Тийм стъпи на върха.

Тук, разбира се, трябва да се припомни, че 27-годишният австриец се възползва по най-добрия начин от открилата се възможност в Ню Йорк. Федерер не се яви, тъй като се възстановяваше от операция, Надал се отказа заради пандемията, а намиращият се в отлична форма тогава Джокович си тръгна след дисквалификация. Въпреки това триумфът за Тийм е факт и освен чисто статистическото слагане на края на серията на тримата ветерани донесе устрем и увереност за австриеца.

Сезонът приключи с триумф на състезателите от по-младото поколение в Лондон. „Няколко пъти казвах преди турнира, че би било невероятно, ако тук – в Лондон, където турнирът беше 12 години, първият и последният шампион са руснаци“, заяви Медведев. Финалите на АТП се проведоха за пръв път в Лондон през 2009 г., когато шампион стана Николай Давиденко. От догодина до 2025 г. надпреварата ще се провежда в Торино.

Новият шампион се надява заедно с Тийм и другите млади да се противопоставят на Федерер, Надал и Джокович. „Тримата големи вероятно преминаха през две-три поколения, без да отстъпят от нивото си, което не е лесно. Но определено хубавото за нас – за Доминик, за мен, ако говорим за този турнир, е, че и двамата успяхме да победим и Рафа, и Новак. Това е невероятно постижение.“

Новото съперничество

Още през септември носителят на седем титли от Шлема и анализатор на „Евроспорт“ Матс Виландер каза, че Тийм и Медведев ще оформят съперничество за бъдещето. По думите му то ще е подобно на това между Надал и Джокович.

„Начинът, по който играят, е изключително привлекателен. Тийм удря топката здраво, докато Медведев бяга, играе умно и сервира добре. Контрастът в стила е невероятен. Донякъде е като между Надал и Джокович. Мисля, че има възможност да започне голямо съперничество“, каза Виландер преди полуфинала между двамата на US Open.

„Надявам се“. Така Медведев отговори на журналистите след въпрос дали серията значими мачове между него и Тийм ще продължи.

Руснакът оцени високо успеха си във финала в Лондон. „Да победя Доминик след начина, по който игра – това вероятно е най-добрата победа в живота ми.“

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *