В годината, която ни остави без думи, има много нови думи

Тази година човечеството преживя толкова сеизмични събития, че вместо само дума на годината, Оксфордският речник избра и няколко „думи на безпрецедентна година“. Термините и словосъчетанията в новата категория са избрани така, че да отразяват „духа и характера“ на 2020 г.

В списъка на думите и фразите, определящи безпрецедентната 2020-а, са „COVID-19“, „локдаун“, „ключови работници“, „Животът на чернокожите има значение“, „работа от вкъщи“ и прочие изрази, характерни за „новото нормално“. Употребата на думата „пандемия“ се е увеличила с над 57 000% в сравнение с 2019 г.

Очаквано, за дума, която олицетворява 2020 г., експертите от „Оксфорд“ посочват „коронавирус“.

„Никога не съм ставал свидетел на езикова година като тази, която имахме – отбелязва Каспър Гратуол, президент на „Оксфордски речници“, организацията, която следи за промените в английския език и всяка година излъчва дума, която я характеризира. – Екипът на „Оксфорд“ идентифицира стотици значими нови думи и тяхното използване, докато годината си течеше, дузина от които не биха се класирали за „дума на годината“ по друго време. Това е едновременно безпрецедентно и малко иронично – годината, която ни остави без думи, бе пълна с нови думи повече от всяка друга.“

Според експерти всички езици еволюират, но скоростта, с която се развиват днес, е по-бърза отвсякога и това отчасти се дължи на медиите и влиянието им в социалните мрежи. С нов смисъл са се сдобили думи, които са били част от ежедневието ни и преди, като „неплатен отпуск“, създадени са и неологизми, като COVID.

Но е забележително как дори и да съществуват отпреди, думите на годината са натоварени с нов смисъл. За пример Амол Раджан, редактор на Би Би Си с ресор „медии“, отбелязва, че „Животът на чернокожите има значение“ е лозунг, който се използва и преди Джордж Флойд да бъде задушен от полицай, но днес той е част от ежедневната реч, както никога досега. Много повече са били използвани още словосъчетанията „конспиративни теории“ и „гласуване по пощата“ – не защото бележат нова тенденция, а защото са използвани от най-популярния човек на света, Доналд Тръмп, отелязва анализаторът.

Думите, които учените от „Оксфорд“ са разгледали през 2020 г., са разделени в няколко основни категории – „езикът на COVID-19“, „технологии и работа от вкъщи“, „социални движения, социални медии и политика“ и „околна среда“.

„Площад Славейков“

Източник: ClubZ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *