Свилен Спасов: Америка победи страха

Авторът на поредицата „Власт и отговорност“ Свилен Спасов и журналистът Иво Иванов коментираха в „120 минути“ по bTV президентските избори в САЩ, завършили с победата на демократът Джо Байдън.

„Америка победи страха“, така започна анализа си Свилен Спасов и посочи, че на герои на вота са били младите американски граждани. „Над 70 процента от младите до 30-годишна възраст гласуваха за Байдън“.

Той изтъкна важната роля на жените в борбата срещу Тръмп.

„В историята ще остане не само Камала Харис. Ще остане и битката на Нанси Пелоси срещу Тръмп. Ще останат и огромните успехи на Стейси Ейбрамс. Тя успя да регистрира за гласуване 800 хиляди жители на Джорджия“.

Ейбрамс е бивша кандидат-губернаторка на Джорджия – един от най-консервативните щати в Америка.

„Важна част изигра и Барак Обама. Това е колективен успех“.

Той сподели, че в началото на годината е разговарял с Ейвис Боулън – бивш посланик в България (1996 – 1999 г.).

„Тази жена на 7 януари ми каза, че следващият президент ще е Джо Байдън. На въпроса защо – защото е умерен, защото познава Америка и защото познава света“.

Той посочи, че първите две години няма сериозно да усетим присъствието на Камала Харис – първата жена вицепрезидентката на САЩ – в администрацията. Това е защото новата й служба изисква много по-различни отговорности от досегашната й работа – сенаторка на Калифорния.

„Първите 2 години ще е нещо като училище. Това е оперативна работа. Това са всекидневни драматични случки“.

Спасов разказа любопитна случка отпреди 4 години, продиктувана от победата на Тръмп.

„След загубата на Клинтън през 2016 г. Барак Обама прави нещо изключително важно. Заминава за Германия, за да се срещне с Меркел и да я убеди, че светът има нужда от нея“.

Журналистът Иво Иванов, който от дълги години е жител на Канзас, сподели, че никога не е виждал подобно уживление по избори, както в началото на ноември 2020 г. Той даде отрицателна оценка на управлението на настоящия държавен глава.

„Ако направим аутопсия на администрацията на Доналд Тръмп, ще открием много грешки. Най-голямата му грешка не е свързана с COVID-19. Тя бе, че не искаше да бъде президент на цяла Америка. Затова речта на Байдън бе много ефективна. Той заяви – аз искам да бъда президент на всички американци“.

Иванов привества намерението на Байдън да потърси „път към центъра“.

„Трябва да намерим лицето на американеца. Дължим думите демос и крадия на южната ни съседка. Не знаем кога тези думи са измислени. Хората си дадоха сметка, че тъканта на демокрацията се е превърнала в мищена. Поради една или друга причина Тръмп движеше страната къма автокрацията“.

За финал Иванов разказа кратък анекдот от деня на изборите.

„Отидох да гласувам, имаше голяма опашка. Застанах, не се движеше. Пристигна нов човек и попита – аз нямам много време откога чакате?“

Един от чакашите му отвърнал.

„От 4 години“.

Източник: ClubZ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *