Томас Бах: На игрите няма място за политика и демонстрации – Спорт

Томас Бах: На игрите няма място за политика и демонстрации

© Reuters

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах посочи, че олимпийските игри нямат пресечни точки с политиката. Според германеца форумът трябва да бъдат предпазен от превръщането му в „пазар за демонстрации“.

„Олимпийските игри са преди всичко за спорта. Спортистите олицетворяват ценностите на върхови постижения, солидарност и мир. Те изразяват това приобщаване и взаимно уважение, тъй като политически неутрални на стадиона и по време на церемониите“, написа Бах в „Телеграф“.

Думите му идват на фона на увеличаващите се призиви за промяна в правилото, което не позволява на спортистите да изразяват политически послания по време на игрите. През юни движението Global Athlete, което включва атлети от цял свят, определи забраната като „явно погазване на човешките права“.

Според правило 50 в олимпийската харта се забранява всякакъв вид „политическа, религиозна или расова пропаганда, включително и коленичене, в олимпийските обекти, местата за провеждане на състезания или в други зони“.

От друга страна, президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу вярва, че спортистите трябва да имат правото да изразяват послания на политически протест. Той заяви, че приема колениченето в подкрепа на протестите в борбата срещу расизма.

„Обединяващата сила на игрите може да се разгърне само ако всички проявят уважение и солидарност един към друг. В противен случай игрите ще се превърнат в пазар за демонстрации от всякакъв вид, разделящи и без да обединяват света“, допълва Бах.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *