Съюзът на издателите възрази срещу проверката на ДАНС и НАП в „Евроком“ – България

Съюзът на издателите възрази срещу проверката на ДАНС и НАП в

© Юлия Лазарова

Във връзка с проверките, на които Държавната агенция Национална сигурност и Националната агенция за приходите подлагат телевизия „Евроком“, Съюзът на издателите в България изразява категоричното си несъгласие с тази форма на натиск върху независими медии. Това пише в позиция на организацията, публикувана на сайта й.

Десет месеца след като бившият водещ в телевизията Николай Бареков подаде сигнал до прокуратурата за това как се финансира телевизия „Евроком“, в медията в края на септември са получени две писма от Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) и Национална агенция за приходите (НАП), с които се иска информация за рекламодателите на три предавания. Всичко по темата четете тук.

Искането на информация за рекламодателите на три предавания – „Евро ДикоФ“ с водещ Сашо Диков, „Честно казано“ с водещ Люба Кулезич и „Седмичник с Береану“ с водещ Владимир Береану, както и на други външни продукции, е не само демонстрация на „интерес“ към определени журналисти от страна на ДАНС, но и натиск спрямо рекламодателите на телевизията, посочва съюзът.

„Рекламодателите са тези, благодарение на които една медия, която не е на правителствена хранилка, може да съществува. Насочването на държавни институции срещу фирми, само защото са решили да рекламират в определена медия, е сериозна заплаха за съществуването на всяка свободна медия“, се казва в позицията по казуса.

Съюзът на издателите в България призовава въпросните институции да не харчат парите на българските данъкоплатци, превръщайки се в маши за изпълнение на политически поръчки срещу медии. Използването на държавната машина срещу независими медии е основната причина за незавидното състояние на свободата на словото в България, обявява организацията.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *