Австрия въведе карантина за идващи от България, алтернативата е отрицателен PCR тест – Свят

Австрийският канцлер Себастиан Курц


© Reuters

Австрийският канцлер Себастиан Курц

Пътуващите за Австрия от България, Румъния и Молдова ще трябва да прекарат 14 дни под карантина. Това обяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от в. „Дер щандард“ и „Ройтерс“.

Алтернативата е предоставяне на отрицателен тест за COVID-19. Все още не е известно колко време преди пътуването може да бъде направен, но предишните изисквания, когато започна постепенното разхлабване на мерките на летищата, бяха да не повече от 72 часа преди влизането в страната.

Освен това Курц отправи „спешен призив“ да не се пътува до тези страни, както и до Западните Балкани, защото всеки връщащ се в Австрия също ще бъде поставян под карантина (алтернативата отново е отрицателен PCR тест). Който нарушава самоизолацията, ще трябва да плати глоба в размер до 1450 евро.

Виена взима мерки след увеличаване на случаите в редица източноевропейски страни, ще се засилят и проверките на границите с Унгария и Словения с помощта на още 1800 полицаи. Ще се преглеждат внимателно автобуси, както и всички пристигащи от други държави на Балканите.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *