Лидер на социалистите в Европарламента призова за разследване на „записа с Борисов“ – Европа

Лидер на социалистите в Европарламента призова за разследване на


© Цветелина Белутова

Призовавам ви спешно да изпратите писмо до премиера на България, изискващо незабавно, пдробно и независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол“.

Това се казва в писмо от 30 юни до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли от председател на групата на Социалистите и демократите в ЕП – испанският евродепутат Ираче Гарсия. Настояването му за разследване е заради предполагаеми заплахи на Бойко Борисов към евродепутата от групата на S&D Елена Йончева. Новината съобщи брюкселското издание EURACTIV, което показва и оригинала на писмото.

Става дума за запис на телефонен разговор, в който човек с глас като на премиера се заканва да „изгори“ Йончева. След публикуването му на 12 юни в български медии за него съобщиха и западни издания като „Гардиън“, „Индипендънт“ и „Юрактив“. „В записа се чуват и цинизми по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, нареждане на КЗК да провери „Еврохолд“, споменаване на чуждестранни премиери в обиден за тях контекст, споменаване на името на Иван Гешев във фамилиарен стил и др. Разследващата медия Бивол установи по-рано, че записът идва от български IP адрес“, допълва „Юрактив.

Борисов не потвърди и не отрече автентичността на записа и не поиска разследване за него, а се опита да го омаловажи с думи, че „няма лоша реклама“, пише в писмото си Гарсия. Евродепутатът припомня също, че България редовно е смятана за най-корумпираната в ЕС и че е с най-лоша свобода намедиите в съюза, а и в Европа.

Парламентарният лидер на социалистите също посочва, че Елена Йончева е била разследващ журналист и че изнудването и заплахите срещу журналисти са се превърнали в норма в България. Гарсия призовава председателя на ЕП категорично да заяви, че това е абсолютно недопустимо и трябва незабавно да бъде прекратено.

Запитана от EURACTIV България да коментира писмото на Гарсия, Елена Йончева, обяснява, че „задължението ми като евродепутат е да предупредя службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха която може да повлияе, както на моята работа така и на независимостта на институцията“. В момента се обсъждали мерки за сигурността ѝ и дали да бъде ангажирана и белгийската полиция, допълва Йончева и напомня за взривяването на Дафне Каруана Галиция в Малта.

Йончева припомня, че е осъдила премиера Борисов за клевета на три инстанции. Един от сигналите, внесени от нея в българската прокуратура, е по случая с къщата в Барселона. Испанската прокуратура разследва премиера Борисов за незаконни действия, свързани с пране на пари. От българска страна развитие по въпроса все още няма, напомня EURACTIV.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *