Тръмп ще нареди преглед на закон, защитаващ социалните мрежи от отговорност – Свят

Тръмп ще нареди преглед на закон, защитаващ социалните мрежи от отговорност


© Reuters

Доналд Тръмп ще подпише днес президентска заповед, засягаща дейността на компаниите зад световно известни социални мрежи, съобщи Белият дом без да дава подробности. Според проект, който е видял репортер на „Ройтерс“, президентът на САЩ ще нареди ревизия на закон, който защитава гиганти като „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Туитър“ от отговорност за съдържанието, което се публикува на техните платформи.

Това се случва само часове, след като „Туитър“ за пръв път отбеляза съобщения на Тръмп като съдържащи невярна и подвеждаща информация. Президентът, за когото услугата за микросъобщения е основен канал за комуникация към неговите сипматизанти и близо 80 милиона последоватил на профила му, написа по-късно: „Технологичните гиганти правят всичко с тяхната изключителна сила да ЦЕНЗУРИРАТ преди изборите през 2020 г. Ако това се случи, повече няма да имаме нашата свобода. Никога няма да го допусна! Опитаха се много сериозно през 2016 г. и изгубиха! Сега абсолютно са ПОЛУДЕЛИ! Очаквайте продължение.“

С уточнение, че президентската заповед още се подготвя, „Ройтерс“ съобщава, че в работния вариант тя съдържа нареждане Федералната комисия по комуникациите (FCC) да предложи и внесе изяснения в регулациите съгласно Секция 230 от Закона за честни комуникации. В този федерален закон общо взето собствениците на онлайн платформи са освободени от правна отговорност за материалите, които публикуват техните потребители. Промяната му може да изложи технологичните компании на вълна от съдебни дела.

Проектът на президентката заповед иска от FCC да провери дали действията, свързани с редактиране на съдържание от операторите на социални мрежи трябва да се смята за нарушение на защитата, която им осигурява Секция 230.

Освен това се нарежда проверка дали социалните мрежи използват подвеждащи политики с цел да модерират съдържанието и дали подобна политика е в съответствие с правилата за предлаганите от тях услуги.

В подготвяния документ също така се изисква от Службата за дигитална стратегия към Белия дом да възстанови действието на инструмент, с чиято помощ гражданите докладват случаи за онлайн цензура. Той се нарича Инструмент за докладване пристрастията на технологичните компании (White House Tech Bias Reporting Tool) и събира оплаквания от онлайн цензура, след което ги предоставя на министерството на правосъдието (там е и главната прокуратура на САЩ) и Федералната комисия за търговията (FTC). След това от FTC се изисква „да обмисли предпиремането на действия“ като проверки дали има нарушения на закона, да подготви доклад с оплакванията и да го направи публично достояние.

От главния прокурор и министър на правосъдието заповедта ще изиска да създаде работна група с щатски главни прокурори, която да провери как се прилагат щатски закони, забраняващи на онлайн платформите да участват в нечестни и подвеждащи действия. Тази група трябва да наблюдава или да създаде специален списък на потребители според това как те взаимодействат със съдържанието, публикувано от други потребители в социалната мрежа.

На ревизия от правителствените агенции ще бъдат подложени и федералните разходи за реклами в интернет, за да се гарантира, че платформите не ограничават свободата на словото. Доклад потози повод трябва да бъде изпратен до 30 дни след публикуването на заповедта на Тръмп до Службата за управление на бюджета.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *