Мавродиев се оправда, че в правителството са знаели за кредита и Борисов бил подведен – България

Стоян Мавродиев


© Георги Кожухаров

Стоян Мавродиев

Премиерът Бойко Борисов е подведен и е получил грешна информация за кредита в размер на 75 млн. лв., който Българската банка за развитие е отпуснала на варненска колекторска фирма. Това твърди председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на държавната банка Стоян Мавродиев. Той даде интервю пред БиТиВи в сряда (8 април) вечер, часове след като министър-председателят разпореди да бъде освободен от постта заради заема, предизвикал скандал.

Мавродиев се опита да оправдае решението и като обясни, че в правителството са знаели за него, защото в надзорния съвет на ББР има зам.-министър на икономиката – Лъчезар Борисов. От два дни, за да се защити, той определя публикациите и въпросите за отпуснатия милионен кредит като атака срещу правителството.

Сутринта премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналисти, без да му бъде зададен въпрос, че е поискал от принципала на банката – министъра на икономиката Емил Караниколов, да смени цялото ръководство заради възмущението, което отпускането на този кредит е предизвикало у него. „Възмутен съм какво направи Българската банка за развитие“, каза Борисов. „Понеже и финансовият министър ми каза, че с него никой не се е консултирал, и с министъра на икономиката, който е принципал на тази банка, също. Разпоредил съм изпълнителен директор и борд да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел“, добави той.

Точно преди Мавродиев в същото предаване вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че смутът в правителството е дошъл от това, че в обществото са се породили съмнения, че ресурсът, предоставен от държавата, има връзка с кредита.

Борисов не е разговарял с Мавродиев

От думите на Мавродиев вечерта пред БиТиВи се разбра, че Борисов не го е информирал за решението си нито предварително, нито постфактум и че се надява да му обясни, защото това било сложна материя и „не е имал възможност и време да стигне до детайлите“.

Мавродиев дори припомни, че е учредител на ГЕРБ и обяви, че остава лоялен към партията и нейния лидер. Преди пет години, покрай фалита на КТБ, когато бяха разпространени списъци с посетителите при собственика на банката Цветан Василев се разбра, че Мавродиев му е бил чест гост. Тогава Борисов заяви, че сред тях нямало хора от ГЕРБ, а в отговор на въпрос каза, че Мавродиев отдавна не е в партията.

Отпуснатия кредит – отговори, които предизвикат още въпроси

В обясненията си в последните два дни, Мавродиев смесва отпускането на кредита с кризата, предизвикана от коронавируса и мотивите за това.

От една страна той твърди, че сделката е подготвена и направена преди епидемията, от друга – че ще подпомогне банките, чийто лоши заеми са откупепи, да кредитират повече засегнати от епидемията.

Шефът на ББР изтъкна като аргумент, че чрез сделката се изчистват портфейлите на две банки – Пощенска и Общинска, които ще могат в много по-голяма степен да кредитират малкия и средния бизнес в условията на криза. Освен това парите само счетоводно преминали през кредитополучателя и вече били по сметките на двете финансови институции, твърди Мавродиев. Остана неясно обаче защо в такъв случай е било използвано посредничеството на „Свети Георги груп“.

Мавродиев обяви ползи и за неизрядните длъжници на двете банки. По думите му след сделката 8500 фирми и граждани ще могат да преговарят с колекторската фирма как ще изплатят дълга си в рамките на следващите 10 г., вместо да бъдат преследвани от съдебни изпълнители, пратени им от двете банки. Не се разбра от къде се гарантира това, защото бизнесът на колекторските фирми е да спечелят от събирането на лоши вземания и защо „Свети Георги груп“ ще работи по друг начин.

Мавродиев обяви, че за сделката е имало търг, но не обясни, защо държавната банка, която има други задачи се е състезавала за нея.

„Да не дескриминираме големите компании“

Запитан защо ББР, създадена от държавата в подкрепа на малкия и средния бизнес, кредитира големи компании (150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка „Роудуей кънстракшън“, още толкова към контролираната от депутата Делян Пеевски „Техномаркет България“, прехвърлянето на контрола над курорта „Слънчев ден“ от политика от БСП Георги Гергов към Ангел Палийски) Мавродиев отговори, че банката е събрала огромен ресурс, който, ако не бъде раздаден като кредити, ще носи загуби от отрицателните лихви в БНБ. „Затова по-добре е да се дават кредити на български компании и големите да не са дискриминирани, защото създават работни места, плащат данък, печалба а от нея държавата има за социални плащания, за лекарите, каза той.

По традиция Мавродиев атакува за всичко „Капитал“, вестникът написа и за отпуснатия заем, Иво Прокопиев (съиздател на „Дневник“ и „Капитал“) и опизицията, която поиска оставката му. Той нарече група около „Капитал“, – „терористична организация“.

Когато Стоян Мавродиев говори – внимавайте за фактите – четете тук.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *