Спорт | Професионалната лига предлага българското първенство да стане с 18 отбора

Професионалната лига предлага българското първенство да стане с 18 отбора


© LAP.BG

Първа лига може да увеличи състава си до 18 отбора, ако настоящият сезон не завърши. Подобно предложение направи главният секретар на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Атанас Караиванов. Според него подобен вариант е възможен само ако ФИФА и УЕФА приемат, че настоящият сезон не може да бъде завършен.

Голяма част от футболните първенства по света са спрени заради пандемията от коронавирус. През седмицата българският футбол заседава кога евентуално може Първа лига да бъде подновена, като се работи по два варианта – в началото или края на май.

„Не виждам друг вариант първенствата по света да завършат, освен ако от ФИФА и УЕФА не направят много сериозни промени в правилниците и календара си. Това минава през отговор на въпроса какво става с договорите, които изтичат“, коментира Караиванов пред „Диема Спорт“.

„Вторият вариант е да се стигне до това много трудно преструктуриране на календара и да бъде дадена инструкция за определяне на крайното класиране и победители към настоящия момент. Ясно е, че футбол може и да няма.“

От лигата тепърва изчакват становища от всички професионални клубове за предложените варианти. Според Караиванов е реалистично да се обяви край на сезона при настоящото класиране, както вече поискаха няколко клуба.

„Ако ситуацията го наложи и след окончателно решение на ФИФА и УЕФА, бих предложил на клубовете у нас вариант, при който временното класиране става крайно, без изпадащи отбори. Първите четири от върха на Втора лига да получат право на промоция и без изпадащи отбори и от Втора лига. Това означава от новия сезон в елита да стартират 18 отбора и да изиграят 34 кръга. Това ми е идеята за пред клубовете и БФС“, завърши Караиванов.

В момента българското първенство е съставено от 14 отбора. Преди години класическият формат на шампионата беше с 16 отбора, докато в някои сезони се стигна и до участие на едва 12 клуба.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *