Караянчева: НС нито се разпуска, нито спира – работи в извънредна ситуация

Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа. Това обясни председателят на парламента Цвета Караянчева пред Нова тв. Така тя отговори на критиките от опозицията, че институцията ще работи различно в условията на извънредното положение.

Парламентът прие „извънредния“ закон, който в петък няма да е същият

„Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По Конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, което говори опозицията, е безпочвено“, заяви председателката на Народното събрание.

„В момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от председател на Народното събрание, от народни представители, от президента и от Министерски съвет“, каза още тя.

„При необходимост мога за 24 часа да свикам парламента. Ако днес се появи такова предложение аз още утре мога да го свикам“, посочи Цвета Караянчева.

Тя се мотивира:

„Нямаме право да заплашваме живота на работещите в Народното събрание.“

Запитана дали при това положение се прекъсва работата на парламентарните комисии, тя отговори:

„Има възможност те да работят по различно време. Залите са големи, депутатите могат да работят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава – нямаме това разстояние.“

По думите й никой не е казвал, че в момента народните представители не работят. „Всеки има някакво задължение, с което работи по различни законопроекти. Всички са готови, след като има събрани 48 подписа от народни представители, или е налице някоя от другите хипотези, парламентът да бъде свикан“, каза още Караянчева.

„Парламентарната демокрация умря, Конституцията е застрашена – това са пълни глупости. Трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава“, заяви категорично председателят на Народното събрание.

Източник: ClubZ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *