Европа | Брюксел ще следи внимателно законите за извънредното положение срещу коронавируса

Дидие Рейндерс


© Reuters

Дидие Рейндерс

Европейската комисия напълно подкрепя държавите членки в борбата им с COVID-19. Макар да разбираме, че държавите членки предприемат извънредни мерки в този контекст, подобни мерки трябва да бъдат строго пропорционални и да зачитат основните права и ценности като върховенството на закона“. Това написа в „Туитър“ еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Той изтъкна, че като част от ангажимента за защита на основните права Европейската комисия ще следи отблизо законите за извънредното положение, задействани във всички държави членки. Брюксел освен това ще поддържа връзка със Съвета на Европа що се отнася до временните прекъсвания на Европейската конвенция за правата на човека.

„Намираме се в извънредно положение и трябва да предприемем действия, за да спрем COVID-19, но не можем да направим компромис с основните права“, подчерта Рейндерс.

Той отбеляза, че е поискал от генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ в ЕК да консултира с Европейския комитет по защита на данните за мерките, предприети от държавите членки и мненията на органите за защита на данните.

„Искам да гарантирам, че правото на ЕС се прилага напълно. Защитата на личните данни и поверителността остават приоритет дори и в извънредна ситуация“, добави еврокомисарят.

По-рано тази седмица в отговор на въпрос, свързан с мерките, обсъждани от властите в Унгария, говорител на Европейската комисия подчерта, че всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима.

Унгарски законопроект за извънредното положение, който ще позволи на правителството да управлява с постановления по време на безсрочно извънредно положение, предвижда налагане на наказания, включително затвор, за разпространението на „фалшиви новини“.

Девет организации за защита на човешките права призоваха лидерите на ЕС да се противопоставят на законопроекта.

По-рано тази седмица председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рик Дамс призова европейските правителства да спазват стриктно Европейската конвенция за човешките права, когато предприемат извънредни мерки за справяне с кризата с коронавируса.

В края на миналата седмица българският министър на правосъдието Данаил Кирилов съобщи, че е подписал писмо, с което чрез МВнР да бъде уведомен Съдът по правата на човека за временна дерогация от страна на България на Европейската конвенция по правата на човека в частта на неосновните права в условията на извънредно положение.

След това колегата му вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева уточни, че искането все още не е направено, а в продължение на два-три дни ще се анализира тестът на закона за извънредното положение и тогава юристите ще преценят дали това е необходимо или не. По нейните думи три държави от ЕС са поискали временно ограничаване на права на гражданите си, а останалите са преценили, че могат да се борят с коронавируса в рамките на действащото си законодателство и дерогация не им е нужна.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *