България | Държавата ще прави периодични бързи тестове за коронавирус на полицаи и шофьори

Държавата ще прави периодични бързи тестове за коронавирус на полицаи и шофьори


© Стопкадър

На около 1000 души ще бъдат направени бързи тестове за коронавирус. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се провежда чрез видеоконферентна връзка. Европейските лидери координираха усилията си за справяне с разпространението на COVID-19.

Борисов уточни, че тестовете ще се приложат на полицаи, шофьори на линейки и на превозни средства от градския транспорт. Групата не е подбрана случайно, уточни той. „Те са постоянно на въздух и покрай тях по цял ден минават потоци от хора“, обясни премиерът.

По думите му 10 минути след теста ще се знае не само дали тестваният е носител на вируса, но и дали го е преболедувал и носи в себе си антитела. Борисов добави, че ако е нужно, тестваните ще са 1100-1200 души. Той допълни, че тестовете са дарени и държавата не е дала пари за тях.

Премиерът каза още, че две седмици след първия тест на същите хора ще бъде направен нов такъв. Целта на втория тест е да се разбере колко са излекуваните и колко са се увеличили заразените. Борисов уточни, че страната ни е поръчала чрез общата европейска поръчка 1 млн. бързи теста и добави, че след пика на заразата може да се наложи тестването на 20-30 хил. души. Той предположи, че масовото тестване ще е нужно през април или май.

Идеята за масов скрининг с бързи тестове беше на новосформирания медицинския съвет. От своя страна националният щаб за борба с коронавируса обяви, че бързите тестове дават „фалшиво отрицателни“ резултати. Началникът на щаба Венцислав Мутафчийски, който участва заедно с Борисов в брифинга, каза, че групата от 1000 души ще се тества периодично, за да се проследи как натрупва имунитет.

„Така мога да се направят модели, след като премина пикът на епидемията, големи групи от хора да бъдат въведени в общи помещения и по този начин отново да се задвижи икономиката“, уточни Мутафчийски.

Премиерът каза още, че европейските му колеги са проявили интерес към произвежданите в България медицински облекла, но не разкри дали страната ще изнася в чужбина продукция.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *