Анализи | Самонаетите вероятно ще са най-губещите от тази криза

Именно защото групата е разнородна, мерките трябва да са прецизно насочени и критериите са важни.


© Цветелина Белутова, Капитал

Именно защото групата е разнородна, мерките трябва да са прецизно насочени и критериите са важни.

След 28 г. в медии Иванина Манчева пише дисертация за пазара на информация и управлява малка компания. Коментарът й е от профила й във „Фейсбук“ и е по повод икономическите загуби от пандемията от коронавируса.

Самонаетите лица вероятно ще са най-губещите от тази криза. Те са странна категория, няма ги нито при работодателите, нито при наетите. Не са представени в Тристранния съвет. Носят сами риска и това на пръв поглед изглежда нормално, защото рискът е второто име на предприемачеството. Но групата е разнородна.

Не всички са предприемачи, тоест ЕТ или собственици на ЕООД, които полагат т. нар. личен труд. Има още артисти, музиканти, зъболекари, лични лекари, адвокати, одитори. Тук са още

таксиметровите шофьори, архитекти, графични дизайнери,

журналисти, самостоятелно работещи програмисти, фризьори, земеделци. Някои са самоосигуряващи се, други се осигуряват от дъжд на вятър. Някои от тях имат стабилни доходи, други са прекариат, хора, чието препитание е под постоянен риск.

Колко са – статистиката обикновено не знае. Има различни причини хората да изберат статута на самонает – от разрушителното влияние на технологиите, до специфични професии и бизнес модели или разбиването на семейни модели. Някои сигурно са бъдещи милионери, изобретатели или популярни писатели, но докато стигнат дотам… Мислила съм си, че трябва да има някаква

възможност за застраховане за безработица или специфично осигуряване

за тези хора, така както има доброволно осигуряване за болест. В предишни години имаше голям дебат за гиг икономиката (по света, не у нас), после заглъхна.

Пандемията възкреси темата. Пиша от първите дни в economix.bg, че трябва да се помисли и за самонаетите или поне за част от тях. В западните медии, които следя, темата също е поставена (за гиг икономиката). Не е задължително да се дават компенсации за сметка на бюджета на всички самонаети. Може да се мисли за ликвидна подкрепа или гаранции пред банки, отлагане на осигуровките, като не се начислява наказателна лихва за срока на извънредното положение, както и отлагане на сроковете за плащане на данъци по ЗДДФЛ за 2019 г. (сега това се отнася само за ЕТ). Именно защото групата е разнородна,

мерките трябва да са прецизно насочени и критериите са важни.

Но какво ни казва българското правителство чрез финансовия министър Владислав Горанов: „Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“. Ако сте се чудили как изглежда българското население от височината на позицията на г-н Горанов, вече знаете: социално слаби, работници и маргинали. Само самоосигуряващите се са 200 000. Голяма част от тях са работодатели на други.

Деклариране на конфликт на интереси: И аз съм самоосигуряващо се лице, затова не смея да предлагам държавна подкрепа

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *