България | България е готова да инвестира в трети мост на Дунав, Борисов настоява за бързина

Бойко Борисов връчи отличието на Министерството на външните работи


© Правителствена информационна пресслужба

Бойко Борисов връчи отличието на Министерството на външните работи „Златна лаврова клонка“ на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността посланик Волфганг Ишингер. На събитието в баварската столица присъства и външният министър Екатерина Захариева.

България е готова да инвестира в изграждането на трети мост на Дунав. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като връчи отличието на Министерството на външните работи „Златна лаврова клонка“ на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността посланик Волфганг Ишингер. На събитието в баварската столица присъства и външният министър Екатерина Захариева.

В излъчено на фейсбук страницата на Борисов видео той уточни, че от началото на деня е провел десетки срещи, като основни акценти в тях са били свързаността на Северна и Южна Европа. Той добави, че е оказал натиск по време на разговорите да се задейства процедурата по строежа на трети или дори четвърти мост на Дунав.

„Магистрали и жп линии от юг на север. Това трябва да е бъдещето. България е готова да инвестира за трети мост на Дунав. Да убедят нашите румънски комшии и да действаме. Нека спрем да си говорим пожелателно“, каза Борисов, но не уточни кой точно трябва да ги убеди.

В момента подобни съоръжения свързват двете страни в Русе и Видин. Борисов предложи новият мост да бъде в Никопол или Силистра. Той дори поиска да се предприемат конкретни действия, за да може България да каже колко пари би била готова да инвестира, като вметна сумата 50-100 млн.

В средата на миналата година на среща в София министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на транспорта на Румъния Александру-Ръзван Кук се договориха, че ще подготвят междуправителствено споразумение за изграждането на трети мост над река Дунав между Свищов и Зимнич.

Борисов каза още, че ако Доналд Тръмп бъде преизбран, процесът по падането на визите ще бъде завършен докрай. Аргументира твърдението си с поета мъжка дума от страна на американския президент.

Българският премиер добави, че по време на конференцията в Мюнхен е усетил, че държавите от Западните Балкани не се отнасят сериозно към шанса, който им се дава от цяла Европа за влизане в ЕС.

„Колегите там не разбират колко е важен моментът. Дано да не изпуснат този шанс. С тъга го казвам и с доза оптимизъм, че са ме разбрали.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *