Борисов: Когато партията на Радев ме подслушваше в тоалетната, стисках зъби

Премиерът Бойко Борисов поиска да не бъде замесван в скандала със записите от разговора между шефа на ВВС ген. Цанко Стойков и мъж, за когото се предполага, че е президентът Румен Радев.

„Когато партията на Радев мен ме подслушваше в тоалетната и ме записваше, аз не обвиних никого, аз стисках зъби. Сега какво общо имам аз, да не би аз да съм хъкал и мъкал?! Та Борисов го подслушвал! Как си го представяте – ще дойдат ДАНС и ще ми кажат – „ще подслушваме президента и аз ще им разреша. Абсурд!“, каза той от Мюнхен пред журналисти.

С „подслушване в тоалетната“ премиерът най-вероятно има предвид записите, пуснати анонимно през 2013 г. На тях се чуваше разговор между Борисов (който по това време беше лидер на опозицията), бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. От този разговор е и многозначителната реплика: „Ти си го избра“ (за тогавашния прясноизбран главен прокурор Сотир Цацаров). В разпространения аудиофайл се чуваше и звукът от пускането на тоалетно казанче.

„Това, че някой се е омазал, хъкал, мъкал, изведнъж да ме замесва мен в тази работа!“, коментира в характерния си стил Борисов от Мюнхен. ДАНС, ДАР, МВР си работят по своите закони и съдът им дава разрешенията за използване на СРС, продължи той.

По-рано днес президентът Румен Радев напомни, че е задал няколко въпроса и все още чака отговор. Сред питанията му отпреди няколко дни имаше и към Борисов: дали той е знаел, че ДАНС подслушва държавния глава.

Радев пита знаел ли е премиерът, че ДАНС подслушва президента

„Аз не само че нямам достъп до СРС-та, не само че не ме питат, а и не е редно“, заяви Борисов пред журналисти. И продължи: „Къде има разрешено за президента?“

Както е известно, ген. Стойков е бил подслушван по разследване на Специализираната прокуратура, като и досега остава неясно, защо не е на военната, както е по закон. Подслушването е било по искане на ДАНС, стана ясно от изявление на главния прокурор Иван Гешев в последствие. Покрай въпросното досъдебно производство обаче стана ясно, че Стойков е водил разговори и с държавния глава – за миналогодишната проверка на антикорупционната комисия, за това бил ли е Радев в конфликт на интереси, назначавайки във ВВС в качеството си на техен командир допреди четири години бъдещата си съпруга.

Борисов упрекна БСП, че не познава закона, защото използването на СРС се разрешавало от съда.

По-рано днес депутатът от левицата Антон Кутев направи безуспешен опит да попита Борисов защо е подслушван командирът на ВВС. Кутев искаше да знае на какво основание ДАНС, която е на подчинение на Министерския съвет, е подслушвала командира на Военновъздушните сили генерал Цанко Стойков. Неговият въпрос беше отклонен, а Кутев заключи, че Борисов е подслушвал Румен Радев.

Кутев: Бойко Борисов е подслушвал Румен Радев

Премиерът декларира, че му станало крайно неприятно, когато разбрал за подслушването. Това пречело на стабилността, не било добре за държавата да има такива скандали.

След което атакува президентската двойка Румен и Десислава Радева: „Това семейство трябва да седи колкото може по-дълго, за да разберат българите, че само личното, че само себелюбието е важно за тях. Нищо друго!“.

И пак повтори, че нямал нищо общо с подслушването и въобще с този скандал.

„Валери Симеонов трябва да се извини“

„Според мен Валери Симеонов трябваше да се извини.“

Това каза Борисов по повод обвиненията на лидера на НФСБ и зам.-председател на НС Валери Симеонов към журналистите от бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, че са корумпирани.

БСП към Симеонов: Проблемът не са журналистите, а вие. Като заплаха за демокрацията

„Абсолютно не считам, че Валери Симеонов може да говори по този начин. За хазарта го подкрепихме с цялата си мощ на ГЕРБ, беше прав. Според мен той трябваше да се извини, каза Борисов, цитиран от бТВ.

Във връзка с призива на международната неправителствена организация „Репортери без граници” (RSF) българските власти да престанат да сплашват журналистите в страната, Борисов отговори, че работи добре с „Репортери без граници“.

Симеонов направил поправката за лотарията заради Найденови, обвини Хекимян и Венелин Петков в корупция

„Някой път човек е изнервен, може да си изпусне репликата, затова, дето се вика, има в българската религия, и в българския бит ден за прошка – на най-големия си враг се обаждаш и казваш: „Прощавай, сгрешил съм“, особено, когато е без да искаш“, добави премиерът.

„Репортери без граници“: Спрете да сплашвате журналисти в България

„В една частна телевизия – дали ще пуснат нещо, дали няма да го пуснат, си е тяхна работа, не наша. Зрителят е този, който определя да ги гледа или не. Така че, съжалявам, че лидер в коалицията е говорил такива неща.

Аз като нещо сгреша – веднага казвам: Извинявайте, извинявайте. На всеки се случва. Човешко е да сгрешиш, човешко е да се извиниш“, продължи той.

Сред примерите на „Репортери без граници“ за натиск над журналистите в България е и квалификацията „мисирки“, чийто автор е точно премиерът Борисов. След като я повтори няколко пъти, даже и със звуково допълнение, той все пак се извини.

Днес остри позиции срещу опитите за влияние върху медиите имаше от БСП и от „Демократична България“.

Източник: ClubZ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *