България | От „Демократична България“ поискаха незабавни действия срещу строителния хаос във Варна

Съпредседателите на


© Дневник

Съпредседателите на „Демократична България“ Нелко Начев (вдясно на снимката) и Васко Василев

Кметът на Варна Иван Портних трябва незабавно да предприеме ясни и конкретни действия за решаването на проблема с прекомерното застрояване на Варна. Това обявиха днес на пресконференция лидерите на градската организация на партията Васко Василев (ДСБ) и Нелко Начев („Да, България“).

Повод за съвместната им пресконференция е станала „покана за разговор“ от групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Варна към колегите им от „Демократична България“. Та е била отправена по повод на състоялия се преди седмица протест срещу хаотичното застрояване на Варна и безконтролното разрушаване на сгради – паметници на културата. По време на протеста, в който участваха повече от 200 души, бяха съобщени данни от статистика за третото тримесечие на м.г., според която във Варна са били издадени рекорден брой строителни разрешения. Този период съвпада с кампанията и провеждането на поредните избори за местна власт, в които сегашният кмет на града Иван Портних спечели трети мандат.

В отговор на гражданското недоволство главният архитект на града свика спешен брифинг, на който оправда строителния хаос с възстановяването на одържавената частна собственост в България в периода 1995 – 1998 г.

„Отправената покана за среща с членовете на групата на ГЕРБ в Общински съвет буди известно недоумение, каза днес Начев. От една страна, с удовлетворение констатирахме, че според кмета на Варна реституцията вече не е причина за презастрояването на Варна. Това е сериозна заявка за дясно политическо мислене!“

Според Васко Василев (ДСБ), съпредседател на „Демократична България“ – Варна, досегашните действия на Портних и администрацията му за противодействие на свръхзастрояването свидетелстват единствено за „фрапантно непознаване на процедурите по промяна на Общия устройствен план на града, които са подробно описани в Закона за устройство на територията.
„Със сигурност тези промени няма да станат факт с разговори в стаята на общинския съветник“, каза Василев.

От коалицията „Демократична България“ днес припомниха, че съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията „кметът на общината представя за приемане от общинския съвет ежегоден доклад за изпълнението на нейния Общ устройствен план и прави предложения за изменението му, ако такова се налага“.

Експертите, с чието съдействие може да се предприеме процедура за промяна на ОУП на Варна, също са точно упоменати в текста на закона. Това са главният архитект на общината, председателят на Комисията по архитектура и градоустройство към Общинския съвет, архитектите и инженерите от Експертния съвет по устройство на територията, проектантският колектив, изработил ОУП, и професионалните камари, уточниха от „Демократична България“. От коалицията обаче припомниха, че за професионални проблеми е нужно да се търси професионално решение от експерти, но позицията на гражданските и неправителствените организации във Варна също би трябвало да се взема под внимание.

По време на пресконференцията си днес Василев и Начев съобщиха, че от „Демократична България“ са изпратили до кмета на Варна декларация. „Общият устройствен план не е партийно мероприятие, пише в нея. Политическите партии, представени в Общинския съвет, могат само да заявят воля да подкрепят или отхвърлят чрез гласуване евентуална промяна в него.“

В текста на декларацията се изразява и готовността на Демократична България да подкрепи всяка промяна, която би помогнала за съхраняването и положителното развитие на градската среда във Варна.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *