Спорт | Носталгия, свобода и… малко Тръмп: рекламите по време на Супербоул

Носталгия, свобода и... малко Тръмп: рекламите по време на Супербоул


© Associated Press

Кой е големият победител? А загубилите? Това са въпроси, които традиционно се появяват покрай Супербоул, но невинаги са свързани с резултата от мача.

Често те са насочени към сфера, различна от спортното съревнование – рекламите. Най-гледаното събитие в САЩ е отлична възможност за компании, политици и организации да отправят посланията си към обществото.

Разбира се, на висока цена. Тази година тя достигна 5.6 млн. долара за 30-секунден клип.

Компаниите избраха да заложат на развлекателен, лек стил в рекламите. В много от клиповете се усети носталгична нотка със спомени от 80-те и 90-те години на миналия век, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

В предишни години е имало случаи, в които шоуто на рекламите поставя акцент върху сериозни теми. Този път беше по-различно. Впечатление направиха клипове на Доналд Тръмп и Майкъл Блумбърг, част от кандидатпрезидентската кампания.

Специалистите в областта на рекламата отчитат, че вниманието на потребителите е паднало върху реклама на „Джип“ с участието на Бил Мъри, както и на включването на звездата в американския футбол Том Брейди във видео на стрийминг услугата Hulu.

Бенджамин Хордел от творческата агенция DXagency заяви пред „Ройтерс“, че е усетил отдалечаване от политиката и тежките теми. „Светът е политика и всичко е поляризирано. Хората опитват да се позабавляват в този ден“, заяви той.

Бих бил изненадан, ако на следващия ден след Супербоул хората говорят за рекламите на Тръмп и Блумбърг в офиса, заяви професорът по маркетинг Дерек Рукър. И двамата кандидати за президентския пост включиха в клиповете си жени.

„Майкрософт“ също се насочи към жените, като в свой клип представи Кейти Соуърс – първата жена в треньорския щаб на някой от отборите по време на Супербоул за повече от половин век. Това беше и рекламата с най-висока оценка веднага след мача според System1, която прави проучване сред зрителите, за да разбере коя реклама как ги е накарала да се почувстват.

Мачът беше спечелен от „Канзас сити“ след обрат за 31:20 срещу „Сан Франциско 49ърс“.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *