Европа | Барние предупреди за риск от рязък срив в търговията с Лондон след Брекзит

Мишел Барние


© Reuters

Мишел Барние

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние предупреди вчера за риска от рязък срив в търговията между Обединеното кралство и общността, ако двете страни не успеят да тази година да се договорят за бъдещите си отношения след напускането на страната, предаде „Франс прес“.

„Първият етап вече завърши и трябва отново да изграждаме всичко“, заяви Барние четири дни преди „развода“, на пресконференция в ирландската столица, където се срещна с ирландския премиер Лио Варадкар.

„В края на годината, ако не сме се договорили, няма да имаме обичайната рутина и статуквото“, каза Барние и изтъкна, че „трябва да се изправим пред риска да се озовем ръба на пропастта, особено по отношение на търговията“.

При липса на търговско споразумение, икономическите отношения между Брюксел и Лондон ще се уреждат от правилата на Световната търговска организация, които са много по-неизгодни, защото определят мита за стоките.

Барние подчерта също, че двете страни разполагат с „много малко време“, за да се справят по време на преходния период до края на 2020 г., както иска британският премиер Борис Джонсън. Освен за търговските си отношения, двете страни ще трябва да се споразумеят за сферите на сигурността, енергетиката, риболова и транспорта.

Преговарящият от името на ЕС каза, че идния понеделник ще представи проект на мандат за преговори на държавите членки, след споразумението за развода, което урежда условията за раздялата. Според европейски служители, европейският мандат ще трябва да бъде одобрен на министерско ниво до 25 февруари, което ще позволи на преговорите да започнат около 1 март.

В реч, която трябва да произнесе в началото на февруари, Борис Джонсън, трябва да представи амбициите си за постигане на споразумение за свободна търговия от същия тип, като наскоро подписаното между ЕС и Канада, без привеждане в съответствие с европейските правила.

Барние обаче припомни, че „нивото на достъп“ до единния европейски пазар, от който британските стоки ще се възползват, ще е „пропорционално“ на степента на привеждане на Обединеното кралство в съответствие с европейските правила, „особено правилата в областта на държавните помощи“.

Премиерът на Ирландия смята, че ЕС ще започне преговорите „от много силна позиция“. Варадкар изтъкна, че ще се наложи да се извършват някои проверки на стоки, идващи от Великобритания за Северна Ирландия, въпреки непрекъснатото настояване на Джонсън, че това няма е необходимо, предаде „Ройтерс“.

„Лондон подцени цената на напускането“

Споразумението за изтегляне на Обединеното кралство от ЕС трябва да се прилага със стриктност и дисциплина от всички страни, подчерта Барние на конференция в Белфаст, предаде „Ройтерс“. „Ще следим много внимателно коректното му прилагане“, увери той.

Европейският съюз ще наблюдава свързаните със Северна Ирландия елементи от сделката за Брекзит и няма да позволи на Лондон да отвори отново споразумението „под прикритието на прилагането му“, допълни той.

Главният преговарящ за Брекзит предупреди Великобритания, че ЕС „никога“ няма да направи компромис, поставящ под заплаха единния пазар. Лондон подцени цената на напускането, добави Барние.

Някои британски политици бяха заявили, че Брюксел може да прояви гъвкавост по отношение на правилата си, за да защити търговския поток. Барние обаче подчерта пред събралите се в Белфаст, че единният пазар е най-ценното предимство на ЕС и няма да бъде изложен на риск.

„Работна група Европа“

Преговорите от британска страна с ЕС след Брекзит ще се водят от екип от 40 души, наречен „Работна група Европа“, пряко подчинен на британския премиер Борис Джонсън, съобщи вчера негов говорител, цитиран от „Ройтерс“.

След като Великобритания напусне ЕС в 23 ч. по Гринуич в петък, ще влезе в преходен период, през който съществуващите правила ще продължат да се прилагат докато бъдат договорени нови дългосрочни взаимоотношения.

Работната група ще се ръководи от Дейвид Фрост – дипломат и бивш бизнес лобист, който миналата година беше назначен за съветник на Джонсън по европейските въпроси и оглави всекидневните преговори в Брюксел по споразумението за напускане. Най-вероятно Фрост ще преговаря пряко с Мишел Барние, каза говорителят на премиера Джонсън.

В работната група на Фрост ще влизат висши представители на финансовото министерство и на министерството на външните работи. Тя ще работи и с други ведомства по специфични теми.

Британското министерство по въпросите на Брекзит, създадено през 2016 г., ще бъде закрито в петък.

Британското външно министерство ще поеме контрола върху дипломатическите споразумения, свързани с преговорите, а канцеларията на премиера ще се занимава с прилагането на сделката по напускането и с подготовката на страната за периода, когато новото споразумение ще влезе в сила. /БТА

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *