България | Сметната палата установи пропуски при усвояването на европари за отпадъци

Сметната палата установи пропуски при усвояването на европари за отпадъци


© Надежда Чипева, Капитал

Пропуски, свързани с усвояването на европари за отпадъци, е установил одит на Сметната палата. Докладът на експертите засяга периода от началото на 2015 г. до края на 2018 г. и обхваща управлението на европейските средства за битови отпадъци, заложени в оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Отговорни за решенията в този период са трима министри – Ивелина Василева, Ирина Костова и Нено Димов, съобщава „Капитал“.

Забележки в доклада има към работата на отдел „Мониторинг“ към дирекция ОПОС в екоминистерството, където няма утвърдени процедури на рисковите проекти, както и как ще се извършват проверки на място. Общият бюджет на програмата е над 3.4 млрд. лв., като за приоритет „Отпадъци“ са отделени 576.1 млн. лева. Към момента усвоените пари по тази ос са малко над 20%, или общо 125.8 млн. лева.

От Сметната палата критикуват още и дългите срокове по оценка на проектите, „което създава риск от забавяне на договарянето“, а това от своя страна може да рефлектира и върху забавяне в самото усвояване на парите по програмата, пише в доклада.

Повече по темата четете тук.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *