България | В Перник чистият въздух идва във вторник

В Перник чистият въздух идва във вторник


© Георги Кожухаров

Съдържанието на серен диоксид във въздуха на Перник се понижава този следобед, показват данните от автоматичната измервателна станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). При отчетени превишения в пъти на нормите по този показател през последните две денонощия и временно спиране на станцията преди обед, в 15 ч. е отчетена стойност от 100 мг на куб. м при средночасова норма от 350 мг.

Дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология Георги Цеков прогнозира, че в близките дни няма шансове за промяна на метеорологичната обстановка над града, температурната инверсия ще се задържи и мръсотията ще остане ниско над земята. Все пак се очаква в следобедните часове да има известно подобрение заради локални течения. Но през нощта и до обед замърсяването ще си остане с пикови стойности.

Към вторник обаче се очаква усилване на северозападния вятър, което ще подобри ситуацията, гласи прогнозата на експерта.

На въпрос на „Дневник“ той посочи, че не може принципно да се каже колко силен трябва да е вятърът, за да се разнесе мръсотията, защото зависи какъв е релефът на конкретното място, каква е посоката на вятъра и т.н.

Откъде идва мръсотията

Гъста мъгла, безветрие, повишено потребление на битови горива и промишлеността в Перник са причините за замърсяването, смята директорът на РИОСВ – Перник, Жана Григорова. Проверка на екоинспекцията в ТЕЦ „Република“, посочен и от инспекцията като потенциален източник на замърсяването, вчера не е показала нарушения – използвани са само разрешени горива, тоест въглища, сероочистващата инсталация е работела.

Пред „Дневник“ директорът на предприятието Любомир Спасов каза, че предприятието работи целогодишно, а такива замърсявания се отчитат само през зимата. Обясни, че топлофикацията осигурява отоплението на 20 хил. домакинства, а още около 30 хил. души се отопляват на твърдо гориво. И в двата случая суровината са въглища, които при изгарянето си изпускат серен диоксид.

Спасов обаче подчерта, че за разлика от къщите предприятието, което оглавява, има сероочистваща инсталация, която пречиства „97-98%“ от емисиите, изхвърляни от производството.

Какво ще се прави

На комбинация от промишленото производство и битовото отопление отдава това замърсяване и кметът на града Станислав Владимиров, но с уточнението, че РИОСВ трябва да провери и посочи конкретния източник. На среща с ръководството на инспекцията той е съгласувал системата за оповестяване на информация на гражданите и институциите в случай на замърсяване, за да не се стига до психоза, каквото станало сега.

Пред „Дневник“ той каза, че при това замърсяване информацията от РИОСВ е обявена със закъснение на сайта на ведомството и съответно изпратена до общината. Затова и по-късно от нужното на свой ред кметът е издал заповеди до училищата децата да не бъдат на открито.

Освен това той е призовал информацията за замърсяването да се поднася от експертите на гражданите така, че те да я разбират, да се оповестят рисковете.

Това безветрие се случва често в Пернишко, нормално е, когато топлофикацията е на въглища и част от населението се отоплява така, да се получават повишени стойности и не трябва да се изпада в паника. Колкото повече се подава информация на хората, толкова по-малко ще има слухове“, коментира кметът.

Посочи, че се предвижда в бюджета на общината за 2020 г. да се заложи експериментално поставяне на филтри на комините на къщи, които се отопляват с въглища, за да се види ефектът, но призна, че няма финансова възможност да се поставят на всички къщи. Допълни, че ще се действа като в София. Освен това общината е „на финалната права“ по придобиването на екоавтобуси, което се очаква също да допринесе за подобряване на ситуацията.

Перник заедно с още няколко големи града е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда“, по която парите за ВиК проекти през пролетта бяха пренасочени от доскорошния министър Нено Димов за чистота на въздуха, след като се разбра, че няма да се усвоят навреме. Така 510 млн. лв. отидоха за справяне с мръсния въздух чрез закупуването на електрически автобуси, трамваи и тролеи, припомня „Капитал“.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *