България | Агенцията по храните обяви какви продукти е спряла на границата през 2019 г.

Агенцията по храните обяви какви продукти е спряла на границата през 2019 г.


© Надежда Чипева, Капитал

Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили и не са допуснали внос в България на 1.9 тона неотговарящи на законодателството храни с произход от трети страни през изминалата 2019 година. Те са били разпределени в общо 265 пратки, съобщава агенцията.

При контрола, извършен върху вноса на храни от неживотински произход, най-много – 642 тона и 506 кг (102 пратки) е възбраненият пипер (вероятно става дума за чушки – бел. ред.), заради съдържание на остатъчни вещества от пестициди. На второ място по задържани количества се нарежда нарът. През миналата година са възбранени 37 пратки с общо тегло 335 т и 915 кг. Лимоните със съдържание на остатъчни вещества от пестициди, задържани при граничен контрол са 120 т и 915 кг. Произходът им е бил Турция. Със съдържание на микотоксини са били 235 т и 340 кг лешници. Съдържанието на замърсяване в храните се установява при лабораторен контрол.

При ветеринарен контрол на границите са възбранени 76 пратки с общо тегло 460 тона животински храни. Най-много са недопуснатите пратки на охладена или замразена риба, желатин за човешка консумация, пчелен мед и т.нар. „съставни продукти“ (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти от животински и продукти от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи).

Поради несъответствия при фитосанитарен контрол недопуснати в страната са 11 т домати, 2 мандарини и 1 тон лимони.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *