Свят | Младите саудитци се чудят къде изчезнаха уахабитите

Женска борба - първият в историята подобен мач в Саудитска Арабия, в Рияд, 31 октомври 2019 г.


© Associated Press

Женска борба – първият в историята подобен мач в Саудитска Арабия, в Рияд, 31 октомври 2019 г.

За мнозина в Саудитска Арабия животът се промени – въпросът вече е какво можеш да правиш, а не какво не можеш. Иновации, презентации на идеи, които да бъдат финансирани, студенти мъже и жени с мисъл за бъдещето – това е част от трансформацията на кралството от последните години, при която крайно консервативните гласове отстъпиха назад, разказва „Блумбърг“.

„За две години разликата е огромна,“ разказва Шуг Аламри, 22-годишна студентка, по време на „Дахран експо“. Градът в богатия на петрол изток на Саудитска Арабия събира за събитието млади мъже и жени, които търсят начини да привлекат туристи или например чрез плаващи столове да улеснят плуването за хората с увреждания.

Именно „освобождаването от оковите на пуританския вид ислям, който щеше да направи стремежите от „Дахран експо“ невъобразими“, е същността на икономическата промяна, пишат авторите на текста.

След десетилетно придържане към уахабизма – по името на духовника от 18 в. Мохамед ибн Абд ал Уаххаб – престополаследникът принц Мохамед бин Салман обяви план за модернизация на страната, включващ и „унищожаване“ на останките от екстремизма. Без задействаните промени, „истинска революция“, събития като „Дахран експо“ щяха да са разделени по пол, със служители на религиозната полиция (мутауа), следящи дали жените спазват строгите правила за облекло. През 2016 г. на кувейтски писател на панаир на книгата в Рияд бе казано да не се усмихва – трапчинките му били съблазнителни.

Днес представителите на мутауа не се виждат. „Изчезнаха,“ казва събеседничка на „Блумбърг“, която говори за саудитската национална идентичност, но без уахабизъм. „Откакго ги няма, показваме кои сме наистина.“

Младите саудитци се чудят къде изчезнаха уахабитите

© Associated Press

Нищо от това не прави Саудитска Арабия демократична – остават авторитарното управление, войната в Йемен или убийството на Джамал Хашокжи. Контрастът обаче остава драматичен и някои саудитци дори говорят за възможността забраната за алкохол да отпадне преди срещата на Г-20 в страната догодина. „Какво ще се случи после, зависи от това дали икономиката може да направи достатъчен скок, за да отвърне на очакванията на страна, където три четвърти от населението, сред тях самият престолонаследник, са на възраст под 35 години,“ продължава материалът.

„Макар да са развълнувани от либерализацията, за повечето млади саудитци има едно притеснение: Къде изчезнаха уахабитите и какъв е шансът да се върнат?“

Според 37-годишния принц Абдуллах бин Халед Ал Сауд, директор на изследователския център „Крал Файсал“, това е „революция“, в която обаче има риск духовниците, някога доминирали в министерства, институции, джамии и училища, да отговорят реакционно. Ако на хардлайнерите се позволи да действат по стария начин, това може да създаде „някакво противоборство или нестабилност, а никой не иска да види това“. Според него това е аргумент властите внимателно да наблюдават обществото, докато този период не отмине.

Саудитска Арабия и преди бе отворена след милиардите, потекли към хазната при петролния бум, дори облеклата на жените бяха по-свободни. Обсадата на Мека през 1979 г. промени това, тъй като поведе правителството към съюз с уахабизма. Според американски и саудитски представители, заемали държавни длъжности по онова време, именно уахабизмът е помогнал да бъдат оформени възгледите на Осама бин Ладен и 15-те саудитци, участвали в атаките от 11 септември.

Младите саудитци се чудят къде изчезнаха уахабитите

© Associated Press

Въпросът днес е: как консерваторите може да потърсят отмъщение? Саудитски учен, който заради деликатността на въпроса не иска името му да се споменава, пита: „Къде е реакцията? Защо е толкова приглушена? Някой спира ли я?… Винаги когато нещата се променят драстично, другите сили опитват да се съпротивляват колкото могат въз основа на възможностите, кито имат. Точно сега нямат многто възможности за публична съпротива.“

С „Визия 2030“, целяща огромни реформи в икономиката и образованието, Мохамед бин Салман не им дава много голям шанс. Други събеседници на „Блумбърг“ смятат, че ако икономиката се представя добре, реакцията няма особен шанс.

Не че старада идентичност е изоставена. Традиционните дрехи за жени и мъже, абая и тауб, още са широко разпродстранени, мнозина носят никаб, въпреки че не е задължително. Някои са притеснени, че отварянето може да е прекалено и Саудитска Арабия да загуби културата си. Но вече се чуват и други гласове – има развлекателни събития, чуват се и рок, джаз и турска поп музика, в контраст с благочестивата тишина, налагана от религиозната полиция. Страната се отваря към туристи, а има и гледки, които не можеха да се видят преди: жени на колела, чиито облечени в дънки крака се виждат, двойки в барове, които пият коктейли без алкохол, изпълнители като Марая Кери и певци от арабския свят и Южна Корея.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *