България | Църквата почита св. Мина

Църквата почита св. Мина

© bg-patriarshia.bg

Православната църква днес почита свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Св. Мина се смята за закрилник и на жените, затова на този ден те се молят пред иконата му за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч през 296 година при Диоклетиан и Максимин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимин (284 – 305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия закон, с пост и молитва, очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

На 11 ноември се почитат и светците Виктор и Викентий, затова имен ден празнуват всички с имена Мина, Минка и Минчо, Виктор, Виктория.

С решение на правителството от 2010 г. денят е обявен за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *