Политика | Евродепутатът Иво Христов: На наш гръб Макрон търси да спечели реноме на нерасист

Евродепутатът Иво Христов: На наш гръб Макрон търси да спечели реноме на нерасист


© Юлия Лазарова

Макрон търси да спечели на наш гръб реноме на нерасист. Българи и украинци бяха дадени като контрапункт на две африкански нации. В този смисъл ние имаме всички основания да реагираме остро“, каза днес по Би Ти Ви евродепутатът Иво Христов.

Повод за изказването му беше интервю на Еманюел Макрон за списание в интервю за списание Valeurs Actuelles. В него той казва, че предпочита във Франция за работят легални мигранти от Гвинея или от Кот Д’Ивоар, „отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“.

Последва реакция както от България, така и от Украйна, като българското външно министерство извика за обяснение посланика на Франция в София. В събота пък премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че президентът на Франция ще се издължи за непремереното си изказване за българите, като даде френска подкрепа за влизането на България в чакалнята на еврозоната, за „Шенген“ и за отстъпки в транспортния законодателен пакет „Мобилност“, наричан „Пакета Макрон“.

„Във Франция също бяха изненадани от това интервю на Еманюел Макрон, защото то беше дадено за списание, което се чете от по-десни хора – привърженици на льо Пен. Явно търси тяхната подкрепа“, коментира още Христов.

Активността на Еманюел Макрон в последните месеци Иво Христов си обясни с неговото желание да се утвърди, като европейски лидер. „Ангела Меркел си отива, Великобритания също е на изхода на ЕС. Това дава шанс на Франция да поеме лидерска позиция в ЕС и това обяснява тази активност на Макрон. За мен той не бърка и по отношение на НАТО, когато каза, че съюзът е в мозъчна смърт“, допълни Христов.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *