Свят | Силен резултат на зелените на парламентарните избори в Швецария

Силен резултат на зелените на парламентарните избори в Швецария

© Reuters

Зелените печелят места на парламентарните избори в Швейцария, но националистическата Швейцарска народна партия е на път да остане водеща, сочат предварителни резултати, цитирани от световните агенции, предаде БТА.

Силният резултат на еколозите сочи, че Зелените могат да отслабят контрола на десноцентристите върху властта. Двете швейцарски зелени партии получават по-голяма подкрепа на националните избори, докато другите партии не успяват да увеличат процентите си.

Швейцарска народна партия (Демократичен съюз на центъра – ДСЦ) се очаква да отстъпи с 3.1 процентни пункта в сравнение с изборите през 2015 година, но запазва водещата си позиция с 26.3% от гласовете, според предварителни резултати, излъчени по обществената телевизия Ес Ер Же (SRG), цитирани от ДПА.

Левите Зелени се очаква да прибавят 5.6 пункта до 12.7 на сто, а центристката Зелена либерална партия вероятно ще прибави 3 пункта до 7.6 на сто.

Социалдемократите и либералите изглежда губят гласове, докато подкрепата за Християндемократическа партия на Швейцария остава почти непроменена (12 на сто), отстъпвайки четвъртата позиция на Зелените.

Все още не е ясно дали днешните резултати от вота ще доведат до някакви промени в състава на правителството в обозримо бъдеще, отбелязва АП.

Федералното събрание избира седем членове на Федералния съвет (правителството), които взимат решения с консенсус. Държавен глава и глава на правителството е президентът, който се избира от парламента на ротационен принцип между членовете на правителството за срок от 1 година само за един мандат, а гласоподавателите имат правото да се произнасят по политически проблеми чрез пряко гласуване на референдуми няколко пъти годишно.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *