Спорт | Да преплуваш четири пъти Ламанша: предизвикателството на Сара Томас

За Сара Томас предизвикателствата са начин на живот. 37-годишната американка е водена от страстта към екстремното. Те често я отвеждат до приключения, които включват плуване с часове.

Веднъж спечелила борбата с рака на гърдата Томас живее втори живот, който включва високи цели. В полезрението й е да преплува дистанцията на Ламанша четири пъти без да спира, като сумарно разстоянието е малко над 133 км.

Досега никой не е успявал да завърши изпитанието, по което поема Томас. Австралийката Клоуи Маккартел е единственият човек, опитал да преплува Ламанша четири пъти без да спира, но се отказа на 101-я километър. Тя остава в историята като един от четирите спортисти, които са преплували три пъти дистанцията на канала.

„Успешното четворно преплуване на Ламанша ще бъде сред най-великите постижения в спортовете за издръжливост“, казва Еван Морисън, съосновател на федерацията по плувни маратони.

Преди година Томас понася удар, след като е диагностицирана с рак на гърдата. Американката спира с плуването, като болестта застрашава бъдещето й в спорта. Докторите дори поставят под въпрос връщането й в най-добра форма.

Само две седмици след терапията обаче тя завършва състезание с дължина 10 км, сякаш за да покаже, че нищо не може да я спре.

„Беше твърде болезнено да плувам заради изгарянията. Посъветваха ме, че не е безопасно да плувам поради риск от инфекция“, казва Томас, която държи рекорда за най-дългото самостоятелно плуване в историята с 167 км за 67 часа.

Идеята на Томас за самостоятелно четворно преплуване на Ламанша се ражда през 2012 г. Условията в канала са непредсказуеми, като тя разчита късметът да бъде с нея.

Томас вярва, че има всичко необходимо, за да изпълни изпитанието, ако времето позволи. Тя очаква коридор от хубаво време за преди

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *