Европа | Защо чужденците в Германия се чувстват самотни?

Защо чужденците в Германия се чувстват самотни?

© Associated Press

Германците са побъркани на тема правила, не са особено дружелюбни и трудно се сприятеляват с чужди хора, твърдят чужденци, пристигнали на работа в страната. Какво още ги кара да се чувстват самотни? „Дойче веле“ разказва.

Германските фирми изпитват все по-остра нужда от чужди специалисти. Чужденците обаче трудно се приспособяват към страната и живота в нея, пише „Ди Велт“. Изданието дава пример с една инженерка от Атина, която работи в научноизследователския отдел на автомобилните заводи на „Ауди“ в Инголщат. За да опознае отблизо колегите си, в началото тя ги поканила на гости у дома си и сготвила типично гръцки специалитети – никой от тях обаче не се отзовал на поканата ѝ, четем по-нататък в публикацията. Междувременно се убедила, че „германците трудно приемат и трудно се сприятеляват с други хора“.

Чуждите специалисти твърде често изпитват това на гърба си, поради което трудно свикват с условията в Германия – сочат и резултатите от ново изследване „Expat Insider“ на платформата InterNationes, цитирани в публикацията. По отношение на адаптацията на чуждите работници към германските условия страната е на едва 60-о от общо 64 места. По-зле по този показател са само Южна Корея, Австрия, Дания и Кувейт, като в анкетата са участвали 20 000 души, работещи в чужбина.

„Германците са побъркани на тема правила“

Голяма част от чуждите работници не се чувстват комфортно в Германия. „Трудно е да се усвои културата им, а германците са просто побъркани на тема спазването на правила, споделя един човек от Малайзия, цитиран в публикацията. Един унгарец добавя, че ако човек не владее немския език, няма никакъв шанс да си създаде контакти. А един мексиканец казва: „Германците не са открити към непознати и към чужденци. Те често твърдят, че искат да ги интегрират, но в повечето случаи това не се случва.“

Подобни критични констатации не са новост, рисковано е обаче да не се взимат под внимание, защото нуждата от чужди специалисти в Германия е огромна и продължава да расте, посочва „Ди Велт“. Конкуренцията се изостря и все по-голямо значение за привличането на чужди специалисти придобиват фактори, които са свързани с условията и начина на живот, с местната култура и манталитет.

Досега на този аспект не е обръщано достатъчно внимание, ето защо Германия изглежда в очите на чуждите специалисти като „строга и бюрократична страна“. Огромен шанс за икономиката е, ако се направят повече усилия за подобряване на имиджа, изтъква пред изданието Сабине Меслецки от Индустриалната и търговска камара в Кобленц.

„Улиците и шосетата са в много добро състояние“

Над 50 на сто от чуждите специалисти посочват, че в Германия трудно установяват контакти и трудно си намират приятели, посочва и „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (ФАЦ). Над 27 на сто описват германците като твърде неприветливи. Чуждите работници имат освен това проблеми с изучаването на езика. Без познания по езика в Германия е невъзможно да се живее добре – в това са убедени 50 на сто, цитира ФАЦ резултати от анкетата. Мнозина се оплакват, че в Германия е много трудно да намерят за децата си места в детските градини и че отношението на обществото към малките деца не е особено радушно.

Сред положителните фактори, които привличат чуждите специалисти в Германия, двете издания посочват на първо място политическата стабилност, както и добрата инфраструктура. „Улиците и шосетата са в много добро състояние, можеш да се придвижваш еднакво добре и с автомобил, и с велосипед“, казва за „Ди Велт“ гръцката инженерка.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *