България | Законов казус след изборите: 1222 села може да нямат нито кмет, нито кметски наместник

Законов казус след изборите: 1222 села може да нямат нито кмет, нито кметски наместник

© Надежда Чипева, Капитал

След местните избори тази есен 1222 села у нас няма да имат нито кмет, нито кметски наместник. Причината – според новите изборни правила избори за кмет няма да се провеждат в села с население под 350 жители, а не – под 100, както досега, но за да бъде назначен кметски наместник по закон трябва да бъде закрито конкретното кметство.

„Процедурата за закриване на кметството според Закона за административно-териториалното устройство на Република България е много дълга и тромава, заради което общинските съвети не са я започнали. Нашето предложение е кметствата в тези села да не се закриват, но законово да се уреди въпросът с назначаване на кметски наместник. Искаме промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които общинските съвети да могат да дадат правомощия на кметовете на общини да назначават кметски наместници в тези населени места“, обяви пред „Дневник“ изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева.

Подобен казус е имал на предишни избори, когато законодателят е дал възможност на общинските съвети да дадат правомощия на кметовете на общини да назначат кметски наместници в кметствата.

Към момента обаче в парламента няма законодателна инициатива за разрешаване на казуса. От ГЕРБ коментираха пред „Дневник“, че ще се работи по въпроса, а от „Обединените патриоти“ изразиха мнение, че няма необходимост от законови промени. Според депутати от БСП трябва да се вземат мерки хората селата под 350 души да не останат без административно обслужване.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *