Свят | Почти 80% от американците очакват ново масово убийство до 3 месеца

Почти 80% от американците очакват ново масово убийство до 3 месеца

© Reuters

Над три четвърти от американците очакват ново масово убийство заради стрелба да бъде извършено в САЩ в следващите 3 месеца, сочи проучване на общественото мнение на Reuters/Ipsos, разпространено в петък.

Въпросите са зададени на анкетираните в периода 7-8 август, докато страната е шокирана и разгорещено спори за вината за избиването на 36 души в две нападения за по-малко от 24 часа.

Данните показват, че за 78% от участниците вероятно е такава трагедия да се разиграе до средата на ноември. За 49% това е „много вероятно“ да се случи. Други 10% казват, че едва ли това ще стане в следващите 90 дни или не знаят отговора. Част от тях се опасяват, че ще има вълна от опити да се имитират нападенията от бели екстремисти и расисти.

„Ройтерс“ обяснява, че няма правна дефиниция какво представлява „стрелба срещу много хора“ (mass shooting), но че неправителствената организация Архив за насилието с огнестрелно оръжие е регистрилала само през тази година над 250 подобни инцидента. Иначе казано, най-малко една подобна стрелба с поне 4 простреляни (убити или ранени) се случва в САЩ всеки ден.

Проучването сочи, че 69% от анкетираните пълнолетни възрастни искат „силни“ или „умерени“ ограничения върху придобиването и притежаването на огнестрелно оръжие.

Половината американци – две трети от демократите и една трета от републиканците – вярват, че „начинът, по който хората говорят за имигрантите, подстрекава към насилие“.

Мнозинството пълнолетни американци смятат „безразборното насилие“, включително стрелбата срещу множество хора, за най-голямата заплаха за сигурността им. Една четвърт посочват мотивираният от политически или религиозни идеи тероризъм за най-сериозната заплаха. Около един от всеки шестима смята за заплаха чуждестранния тероризъм.

За трите основни причини за трагедиите са смятани психичното здраве, расизмът и фанатизмът. По повод твърденията, включително от президента Доналд Тръмп, че са виновни и видео игрите, с него са съгласни една шеста (всеки четвърти републиканец) от анкетираните. До днес няма сериозни научни изследвания, които да потвърждават тази връзка.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *