Бизнес | Как страхът от смъртта подпомага бизнеса с луксозна бутилирана вода

Как страхът от смъртта подпомага бизнеса с луксозна бутилирана вода

© Asscociated Press

През миналата година съдиите на 28-то международно издание на състезанието Berkeley Springs WaterTasting определиха за най-добра вода в света австралийския бранд, „облъчвана“ със звукови любовни честоти, такива на Луната и светлия спектър на дъгата. Наречена Frequency H2O и продавана за 2.30 долара бутилка от литър, според създателя й Стърт Хинтън, това е „жива вода“. Специално отбелязана от журито тогава е и друга вода – на компанията „Свалбарди“ (Svalbardi), която продава бутилка вода за 90 долара, защото тя е „прясно изцедена“ от топящ се айсберг в Норвегия.

Екстравагантните твърдения и цената на тези бутилки вода ги превръщат в нещо като течна мярка срещу климатичните промени за богатите, пише „Гардиън“. Въпреки огромното количество логични причини да се избегне покупката на така брандирана вода, индустрията, която стои зад нея, никога не е била по-силна, пише изданието. Представяната като премиум бутилирана вода с посочени ползи от нея е най-бързо растящият сегмент в бутилиращия сектор на САЩ, оценен на 18.5 млрд. долара.

Независимо дали са напълнени от извор, намиращ се на 3 хил. стъпки под дъното на океана край Хавай или пък от извор, в недокоснат от човешка ръка район край Фиджи, или е поръсена със златен прах, повечето такива води отговарят на едно и също правило при лансирането й на публиката: колкото по-неясен е произходът или усложнено добиването й, тя е по-здравословна, по-качествена и в крайна сметка по-вкусна.

Как страхът от смъртта подпомага бизнеса с луксозна бутилирана вода

© Asscociated Press

Това се случва в контекста на все по-голям недостиг на вода в глобален мащаб, за който се смята, че ще повлияе две трети от световното население до 2025 г. Замърсяването с пластмаса, за което бутилките с вода имат сериозен принос, се превърна в толкова голям проблем, че експертите прогнозират, че до 2050 г. океанът ще бъде пълен с повече пластмаса отколкото с риба.

Изданието отбелязва, че реално нищо не определя бутилираната вода като изначално по-добра от тази, която човек може да си налее от чешмата. Водата от чешмата както в САЩ, така и във Великобритания е напълно годна за пиене, при тестове на сляпо се е установило, че не могат да бъдат различени бутилирана от вода и такава от чешмата и не на последно място водата от чешмата е почти безплатна, посочва „Гардиън“.

Изниква въпросът защо хората купуват бутилираната? От една страна, достъпът до „свещена“ вода е бил символ на статус в продължение на векове. Освен това движението за уелнес, отговорно за колективния отказ от алкохол и сода в последно време играе важна роля в промотирането на „луксозната“ вода повече от всякога. Това се забелязва най-вече от 2006 г. насам. В същото време основната група потребители на бутилирана вода в САЩ може би никога досега не е била толкова възприемчива към скъпите, езотерични продукти за здраве, посочва „Гардиън“.

Освен това се смята, че има още една причина, поне според изследователи от университета „Онтарио“ във Ватерло за стремежа към скъпи бутилирани води – страхът от смъртта.

В скоро публикувано социално-психологическо изследване, посветено на избора при консумацията на вода, се посочва, че вероятно непризнатото безпокойство на индивида пред самия себе си, свързано със смъртта, вероятно играе ролята на неосъзната бариера за промяна към екологично устойчиво поведение“.

Как страхът от смъртта подпомага бизнеса с луксозна бутилирана вода

© Asscociated Press

Факторите, напомнящи на хората за смъртта, увеличават егоистичното им желание да експлоатират природните ресурси, пишат авторите на изследването. Посочват, че инстинктивното отричане на смъртта кара хората да действат ирационално. Като например неосъзнато да заключават, че не биха могли да умрат след като взимат здравословни решения.

Авторите на изследването отбелязват, че начинът, по който бутилираната вода се маркетира – като се асоциира с благополучие, се превръща в особено привлекателен антидот на екзистенциалното отчаяние – тя те държи млад, идва от недокоснато от хората място и т. н. Бутилиращата индустрия работи здраво, за да направи продуктите си да изглеждат „противоположното на смъртта“, посочват изследователите.

Но ние можем да си променим навиците, пише „Гардиън“, като например ползваме бутилки за вода за многократна употреба, които сами по себе си са символ на статус.

Авторите на цитираното изследване посочват, че правителствените кампании за използване на чешмяна вода ще бъдат по-ефективни ако в тях се използват позитивни съобщения за това как тази вода е полезна за доброто здраве вместо послания като това, че употребата на пластмаса е равносилно на смърт. Освен това правителствата може да забранят употребата на еднократни пластмасови бутилки.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *