Европа | От 4 дни не работи европейската система за глобално позициониране

От 4 дни не работи европейската система за глобално позициониране

© gsc-europa.eu

Европейската система за спътникова навигация „Галилео“ (Galileo) практически не работи вече четвърти ден и не е известно кога ще възстанови нормалните си услуги. Засега работи само обработването на сигнали за бедствие в морето или планините и издирване на изпратилите го.

Поради това в момента потребителите ѝ могат да използват безплатните услуги на американската GPS, руската „Глонасс“ или китайската „Бейду“. Макар системата да е в пилотна фаза, толкова продължителен срив е удар по амбицията на Европейския съюз да вложи милиарди евро (първоначалните около 3.5 млрд вероятно ще бъдат надхвърлени 3 пъти) за независимост от големите оператори на подобни мрежи.

В четвъртък бе съобщено за първите проблеми с надеждността на сигнала, а в петък бе обяснено, че става дума за спиране заради „технически инцидент, свързан с наземната инфраструктура“. Източници на Би Би Си казват, че има грешка в обект в Италия, отговарящ за прецизното настройване и калибриране на времето на всички сателити.

Към 10 часа тази сутрин данните от страницата на „Галилео“ показват, че 26 от спътниците не работят, два се тестват, а други два са извън оперативно състояние от 2014 и 2017 г. Още 12 се изработват в момента. Системата бе проектирана и разработвана 17 години и включена през декември 2016 г.

Според Европейската комисия „Галилео“ е по-прецизна и по-стабилна система от тези на конкурентите. Американската GPS съществува от 1978 г.

Последният известен инцидент с GPS бе преди няколко седмици и засегна услугата в Израел, Сирия, Иран и Ирак. Израелски медии съобщиха, че е имало проблеми и с навигацията на самолети, кацащи в Тел Авив, като обвиниха за това системите за електронна борба на руската база в Сирия.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *