Европа | Макрон похвали „дълбокото“ френско-германско разбирателство за висшите постове на ЕС

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон каза снощи, че номинациите за главните постове в Европейския съюз, съгласувани след дълги препирни, са „позитивни и консенсусни“ и дават възможност за „ново начало“ на съюза, предаде „Ройтерс“.

„Постигнатото съгласие е плод на дълбоко френско-германско разбирателство“, каза той на пресконференция. Макрон защити решението за назначаване на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия и на изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард за нов управител на Европейската централна банка.

„Фон дер Лайен е много добър кандидат и много добър избор за ръководител на Европейската комисия“, заяви той. „Аз енергично подкрепих нейната кандидатура. Тя не бе първоначалният германски избор… но мисля, че е много добър кандидат, защото има опитът и изискваната компетентност. Тя е била министър в продължение на няколко години“, допълни президентът.

По думите му новият европейски екип с две жени и двама мъже включва личности, които са силно ангажирани с Европа.

„Способностите на госпожа Лагард я правят напълно квалифицирана да оглави Европейската централна банка“, отбеляза Макрон, като изтъкна, че нейният опит в МВФ по време на финансовата криза я прави надеждна пред пазарите.

Освен Лагард и Фон дер Лайен, другите две предложения на лидерите от снощи са белгийският премиер в оставка Шарл Мишел да заеме мястото на Доналд Туск като председател на Европейския съвет, а испанецът Жозеп Борел да поеме външната политика на съюза.

Първоначално канцлерът Ангела Меркел бе зад кандидатурата на германеца Манфред Вебер за председател на Еврокомсията. Вчера тя каза, че се е наложило да се въздържи по време на гласуването на европейските лидери в Брюксел за номинирането на нейната сънародничка, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА. При гласуването, в което взеха участие 28-те държавни глави и правителствени ръководители от ЕС, Фон дер Лайен бе избрана „единодушно с един глас „въздържал се“ от моя страна“, каза Меркел на пресконференция след края на срещата на върха. Канцлерът обясни, че е наложило да постъпи така „заради германските изборни правила“.

Фон дер Лайен е министър на отбраната на Германия е от 2013 г. и ръководител с противоречива репутация сред германците. Тя говори английски и френски, радва се на симпатиите на Макрон и, ако бъде одобрена от Европейския арламент, ще бъде първата жена начело на Европейската комисия. През декември опозиционни депутати от Бундестага решиха срещу нея да започне парламентарно разследване за начина, по който министерството е раздавало апетитни поръчки. Опонентите ѝ я наричат „най-слабият министър в правителството“. Стана известна с призива си за европейска армия и многократно похвали доброто сътрудничество с Франция. В миналото е говорила за мечтата си за федералистки Европейски съюз.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *