Политика | Партийните субсидии ще бъдат намалени, ще се дебатира до август с колко

Бойко Борисов и Валери Симеонов

© Цветелина Белутова, Капитал

Бойко Борисов и Валери Симеонов

Субсидиите за партиите ще бъдат намалени, като ще се дебатира до ваканцията на парламента през август с колко. Същевременно премиерът Бойко Борисов не се отказва от идеята си субсидията да стане 1 лв. на получен глас на парламентарните избори. Това се разбра след коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, който се проведе в Министерски съвет.

Обединихме се около една обща позиция, че по този въпрос не трябва да се действа припряно, каза лидерът а НФСБ Валери Симеонов след срещата. „Всички сме на една обща позиция- че субсидиите трябва да бъдат намалени“, заяви Симеонов. Според него очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии.

Още тази седмица от „Обединени патриоти“ ще инициираме консултации в Народното събрание с останалите политически сили, за да намерим разумния баланс и законите за политическите партии и за бюджета да бъдат обсъждани и разглеждани заедно, каза Симеонов. Той добави, че законите ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили. „Като сме поставили срок двата закона да минат през зала до ваканцията от 1 август, за да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме въпроса за субсидиите, за да не бъде разглеждан въобще“, заяви Симеонов.

Премиерът Бойко Борисов благодари на партньорите си, че са приели извинението му, че не е съгласувал с тях идеята си за намаляване на субсидията до 1 лв., която за малко не стана закон в петък. После добави, че ГЕРБ продължават да държат субсидията да бъде 1 лв.

Вариантите, които се обсъждат са: Партия да взима 11 на глас, получен на парламентарни избори, както е според сегашните разпоредби; 1 лв., както предложи Бойко Борисов, или между 5 и 8 лв. на глас според вижданията на ВМРО и на БСП. ДПС, което контрира идеята за 1 лв. субсидия с нулева субсидия и предложение за финансиране от бизнеса, се върна към държавно подпомагане с 11 лв. за глас.

До радикалната промяна в системата на финансирането на партиите се стигна, след като „Шоуто на Слави“ представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Оказа се, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

От ГЕРБ първоначално внесоха промяна, която беше приета от парламента, че до края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да върнат доброволно надвзетите суми от държавната си субсидия от 26 май 2016 г. до сега. Ако парите не бъдат върнати до 2021 г., за тях почва да тече лихва и стават задължение към държавата.
Докато проектът, който трябваше да поправи грешката със задна дата, се движеше по пътя си към пленарна зала премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента през сутринта на 6 юни. Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев, обяви Борисов. „Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия в много страни милиардерите да са и премиери – няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените“, обяви лидерът на ГЕРБ пред журналисти. Борисов добави, че спестените пари от бюджета ще се дадат за строителство на детски градини и ясли.

Шест дни по-късно идеята на Борисов вече беше приета на първо четене в парламента. „За“ гласуваха 117 депутати от 207, като гласовете „за“ дойдоха от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. От ВМРО също гласуваха „за“, въпреки че още тогава искаха парите за субсидията да бъдат редуцирани, но не и до 1 лв.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *