Спорт | Финалът в Шампионската лига – футболен мач или екстравагантно шоу

Финалът в Шампионската лига - футболен мач или екстравагантно шоу

© Reuters

Футболните фенове са известни със своето въображение и страст, превръщайки най-невероятните песни в химни на стадиона и озаряващи съоръженията с транспаранти и знамена.

И все пак на големи мачове като финала в Шампионската лига, световното и европейското първенство тяхната страст е често заглушена от силна музика и шум, като създаването на атмосфера преди двубоя е в ръцете на организаторите.

Сега УЕФА кани известни музикални групи, които участват във все по-блестящата финална церемония в Шампионската лига. А реакциите са смесени.

Изпълнението на Black Eyed Peas преди две години предизвика вълна от критики в социалните мрежи, както и опасения за това докъде може да доведе екстравагантността на терена.

Дуа Липа беше звездата, която пя на церемонията преди финала през 2018 г.

© Reuters

Дуа Липа беше звездата, която пя на церемонията преди финала през 2018 г.

Сега е далеч по-различно от миналото, когато шумът постепенно се натрупваше в часа преди мача, докато феновете пълнеха стадиона, като кулминацията идваше с рева, приветствайки началото на мача.

Какво стои зад голямата картина

Маркетинговият директор на УЕФА Гай-Лорен Епщайн заяви, че в случая с финала на Шампионската лига идеята е да се достигне до по-широк кръг от хора, отколкото само до тези, които обикновено гледат мачове.

„Линиите между развлечението и футбола се размиват, особено когато говорите за финал, който представлява атракция не само за феновете на клубовете, но и за футболните привърженици като цяло и дори за по-широк спектър от хора“, заяви Епщайн.

„Финалът на Шампионската лига не може да се сравнява с никой друг мач от първенствата. Има разнообразна аудитория, защото е неутрална територия, има неутрални фенове, еднакъв е броят на привържениците на двата тима, така че атмосферата е различна“, каза Епщайн.

Той допълни, че шоуто на певицата Дуа Липа на финала в Киев преди година досега е най-гледаното съдържание на УЕФА в социалните мрежи.

Публика от цял свят

Тази година групата Imagine Dragons, която е носител на наградата „Грами“, ще забавлява публиката преди мача между „Ливърпул“ и „Тотнъм“ на стадион „Уанда метрополитано“ в Мадрид в шоу, за което УЕФА обещава „невиждано досега ниво на спектакъл във финалите на Шампионската лига“.

„Това не важи само за участващите отбори и феновете на стадиона, а за световната аудитория“, каза Епщайн.
Той заяви, че спортът и забавлението имат все повече допирни точки „и се състезават за едно и също време в ефира“.

„Това ще разнообрази аудиторията, като доведе повече жени да гледат мача. Опитвайки се да съберем страхотна публика, която е извън фенската база на клубовете… това наистина е целта“, каза Епщайн.

От компанията „Пепси“, която ще организира церемонията за четвърти път, заявиха, че са наясно, че вървят по тънка линия.

„Въпросът е как ще ангажирате феновете. Наистина е важно да не превърнем церемонията по откриването в основното събитие на финала, а по-скоро да увеличим преживяването на феновете“, каза Марк Киркъм, директор по маркетинга в „Пепси“ за Западна Европа.

Той посочи, че миналогодишното представяне на Дуа Липа преди финала „Ливърпул“ – „Реал“ се е радвало на голям интерес от привържениците на английския тим.

„Ако се върнете и погледнете миналогодишното представление, имаше фенове, които пеят заедно, това беше много приятен момент“, каза Киркъм.

Той е уверен, че шоуто преди финала в Шампионската лига в крайна сметка би се радвало на статут, подобен на този при изпълнението на почивката на „Супербоул“.

„Когато за пръв път включиха шоуто на полувремето, това беше много по-различно преживяване, отколкото е сега. Хората са израснали с него и го виждат като част от спорта и това се опитваме да направим. В това сме от четири години. Започваме да приличаме нова публика, което също разширява аудиторията и страстта към футбола“, завърши Киркам.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *