Европа | ЕС няма да намали износа на автомобили за САЩ под натиска на Вашингтон

Сесилия Малмстрьом

© Reuters

Сесилия Малмстрьом

Страните от Европейския съюз не възнамеряват едностранно да намаляват износа на свои автомобили и автомобилни части за САЩ, както настоява американската администрация. Това решиха вчера министрите на търговията на 28-те членки на общността, предаде ТАСС.

Администрацията на Доналд Тръмп на 17 май реши да отложи с шест месеца въвеждането на мита от 25 процента за вноса на автомобили от ЕС и Япония, изисквайки от най-близките си партньори доброволно да ограничат износа си за американския пазар. Според Вашингтон този внос застрашава американските национални интереси.

„Европейските страни ще продължат да спазват нормите и квотите на СТО“, заяви заместник-министърът на външните работи на Франция Жан-Батист Льомуан.

„Не обсъждаме ограничаване на износа“, каза министърът на търговията на Швеция Ан Линде.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом на пресконференцията след края на срещата се изказа по-меко. Министрите „обсъдиха въпроса за търговските отношения със САЩ и приветстваха решението на Вашингтон да отложи въвеждането на мита за продукцията на европейското автомобилостроене“, посочи тя. Еврокомисарят подчерта също така, че от гледна точка на ЕС европейският износ „не е заплаха за националната сигурност на САЩ“.

Европейската комисия заяви по-рано, че при въвеждане на мита за европейските автомобили, Брюксел ще обяви нов пакет мита за широк списък американски стоки.

Министрите са настояли също така, че селскостопанският сектор не трябва да бъде включван в евентуално ново търговско споразумение с Вашингтон, допълва „Асошиейтед прес“. /БТА

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *