Развлечение | Жените работят по-добре в по-топли помещения, сочи ново проучване

Жените работят по-добре в по-топли помещения, сочи ново проучване

© Николай Дойчинов

Едва ли има човек, работил в офис – независимо малък или голям, който да не се е сблъсквал с този проблем – температурата на помещението. За едни тя винаги е твърде ниска, а за други точно обратното. И докато някой тайно вдига или сваля градусите на климатика, а друг все отваря или затваря най-близкия до него прозорец, учените вдигат залога на битката между половете по отношение на офисния термостат с помощта на ново изследване, за което съобщава „Гардиън“.

Проучване, публикувано в сряда в журнала PLOS One, показва, че жените са значително по-продуктивни в по-топли помещения. Мъжете от своя страна работят по-добре на по-хладно.

Изследването, проведено в Германия, е тествало способността на 500 мъже и жени да изпълняват поредица от задачи на различни температури.

При по-високи температури жените се справят по-добре с математически и вербални задачи, докато при мъжете е обратното.

При жените повишаването на продуктивността при работа в по-топли помещения е била „значително по-голяма“, отколкото спада в продуктивността при мъжете.

„Откритията ни предполагат, че смесените работни пространства могат да повишат цялостно продуктивността си, като настроят термостата си малко по-високо от настоящия стандарт“, се казва в проучването.

Това би облекчило жените, които често ностят допълнително дрехи на работа като пуловери, шалове, чорапи и дори одеала, за да се топлят в офисите. То вероятно обяснява и защо мъжете, които носят костюми и вратовръзки, са толкова настоятелни в опитите си да върнат работните си места в условията на ледена епхоха, отбелязва изданието.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *