Европа | Мей ще направи нови предложения на ЕС в опит да спаси плана си за Брекзит

Тереза Мей

© Reuters

Тереза Мей

Тереза Мей ще направи нови предложения на ЕС, пише „Гардиън“ по повод днешната й визита в Брюксел. Според изданието те ще са свързани с проблема с предпазния механизъм за ирландската граница. „Даунинг стрийт 10“ се надява, че това ще е достатъчно, за да убеди евроскептичните британски депутати да подкрепят споразумението на министър-председателя за Брекзит.

Британското правителство, коментира „Гардиън“, изглежда се надява да се преодолее безизходицата в преговорите с ЕС чрез предоставяне на правнообвързващи гаранции, че предпазният механизъм за ирландската граница, който би могъл да обвърже Великобритания с оставане в митнически съюз с ЕС, няма да важи за постоянно.

Преговорите с Брюксел са в задънена улица, затова се очаква британският външен министър Джереми Хънт, който днес ще бъде на посещение в Германия, да призове ЕС от Берлин да помогне на Обединеното кралство да намери решение, пише „Гардиън“.

„Индипендънт“ коментира, че британският премиер засега е успяла да запази подкрепата на привържениците на Брекзит в Консервативната партия, като е обещала да включи част от техните предложения в бъдещите дискусии с ЕС за двустранните търговски отношения. За днешната визита на Мей в Брюксел изданието отбелязва, че

премиерът планира да промени постигнатото от нея споразумение

за Брекзит в отчаян опит да спаси стратегията си за излизането от ЕС. Вестникът допълва, че днес тя ще има важна среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но припомня, че Юнкер вече е попарил надеждите на британците, че срещата ще доведе до голям пробив на този етап.

Ако все пак има напредък, коментира „Индипендънт“, Мей може да реши да участва в срещата на високо равнище в египетския курорт Шарм ел Шейх в неделя (ЕС- Арабска лига), където ще има възможност да получи одобрение за евентуални промени от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Това би й дало възможност да покаже на британския парламент, че постига напредък в стратегията си, преди следващата седмица да е започнала новата серия важни гласувания в Камарата на общините.

„Телеграф“ съобщава, че Мей обмисля гласуването по споразумението й за Брекзит да се състои тъкмо следващата седмица, за да парира заплахата от евентуални оставки сред проевропейските министри от кабинета си. Сега „Даунинг стрийт 10“ съсредоточава усилията си към постигане на правнообвързващи договорености, че предпазният механизъм за ирландската граница, не може да бъде в сила „за неопределен срок“, пише изданието. Според „Файненшъл таймс“ представителите на ЕС се опасяват, че с действията си

Тереза Мей в момента просто протака и бави играта

до настъпването на датата за излизането от съюза 29 март. Германското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ отбелязва, че и федералното правителство на Германия не изключва напълно варианта, ако се стигне до отлагане на Брекзит, британците да участват в европейските избори. „Засега не можем да изключим нищо“, каза вчера в кулоарите на консултации на ЕС в Брюксел германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот, представител на Германската социалдемократическа партия. Той обаче добави, че такова отлагане би имало смисъл само ако бъдат представени някакви „съществени нови идеи“ за уреждане на различията. Към този момент според него такива няма. /БТА

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *