Свят | Русия забрани със закон на военните да ползват смартфони, когато са на дежурство

Русия забрани със закон на военните да ползват смартфони, когато са на дежурство

© Reuters

Долната камара на руския парламент одобри днес закон, който забранява на военнослужещите да използват смартфони, когато са на служба, съобщава БТА. Според промяната на военните се забранява да постват в интернет свои снимки и видеоклипове, както и информация за себе си, други войници и техни роднини.

Новото законодателство официализира ограниченията върху ползването на смартфони и таблети, наложени по-рано със заповед на министерството на отбраната. Приемането на законодателния акт от Държавната дума бе предшествано от публикации за сраженията в Източна Украйна и за руската военна кампания в Сирия посредством софтуерни продукти с отворен код. Публикациите се основаваха на постове на военнослужещи и техни роднини в социални медии, документиращи руските загуби и подробности за сраженията, които често противоречаха на официалните данни на Москва.

По-рано днес заместник-председателят на комисията по отбрана в Думата Андрей Красов заяви, че „обикновените телефони с бутони без фотокамера няма да бъдат забранени“. Той заяви, че в бита си военните щели да имат право да ползват смартфони.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *